Nehumane metode proterivanja iz Švedske

Sve je teže dobiti azil u Švedskoj, što ovdašnji mediji pažljivo prate, posebno posvećujući pažnju nasilnom proterivanju dece. Najdrastičniji primer bilo je vezivanje petanćstogodišnje Anise Murić (o čijem slučaju su „Vesti“ već ranije pisale) u avionu za Beograd iako devojčica ima paničan strah od letenja. Novinarsi švedske TV4 posetili su porodicu Murić u Beogradu i preneli njihove utiske o ovom neprijatnom i nesvakidašnjem putovanju.
Anisu su švedski policajci vezali, a tokom leta članovi njene porodice nisu imali pravo da joj se približe. Bosa, bez jakne i naočara Murićeva je prebačena na ćrodrom u blizini Malmea. Sa četiri para lisica na nogama i rukama vezali su je za ležaj. Tokom trosatnog leta Anisa je panično vrištala, ali niko od njenih najbližih nije smeo da joj se približi. Kada je avion sleteo u Beograd, njeni zglobovi na rukama i nogama bili su otečeni i pomodreli od lisica.
– To je čist sadizam – izjavio je za TV4 Ule Erlandson, psihijatar koji je imao više susreta sa Anisom, komentarišući ovaj događaj.

Povećano nasilje

Prošle godine iz Švedske je nasilno proterano oko 2.000 izbeglica. U velikim gradovima pomešane su izbeglice koje čekaju proterivanje i kriminalci koji čekaju da odsluže svoju kaznu i da budu proterani. Broj incidenata u kojima su povređeni izbeglice i tamošnje osoblje povećan je za 45 procenata poslednje četiri godine.
Nasilje, pokušaji samoubistva i bežanje iz azilantskih smeštaja su toliko učestali da predstavljaju opasnost, kako za personal tako i za azilante, stoji u izveštaju Migracionog zavoda.

– Nama je bilo potpuno jasno da moramo da napustimo Švedsku – rekla je Safija Murić za švedsku televiziju. – Anisa je stalno ponavljala: „Ja neću živa u avion“.
Zakon predviđa da proterivanje treba da se obavi uz saradnju Migracionog biroa i porodice. Ukoliko je reč o deci, potrebna je posebna obazrivost. Roditelji su apelovali za svoju kćerku, ali uzalud.
Novinari su odmah upitali Hansa Emanuelsona, regionalnog direktora Migracionog biroa, da li je proterivanje izvršeno pravilno, odnosno po zakonu.
– Naravno da je urađeno na pravilan način – odgovorio je spremno Emanuelson,
a kada su novinari zatražili objašnjenje zašto je vezana petnćstogodišnja devojčica koja ima strah od letenja, Emanuelson je izgubio strpljenje i spustio slušalicu uz reči:
– Nisam zainteresovan da pričam o tome!
Švedski policajac Lenart Sjostrand posetio je proletos porodicu Murić koja se tada nalazila u Malmeu. Po njihovim rečima, obećao je da će pronaći najbezbolniji način odlaska za Anisu. NJeni roditelji nisu znali da je već rezervisao privatni avion, uz naznaku da „postoji mogućnost vezivanja“.
„Vesti“ su već pisale da je policija iz Malmea tužena zbog vezivanje devojčice u avionu. Rezultat istrage saopštila je državni tužilac Kristin Augustson, koja je vodila ovaj slučaj:
– Po mojoj proceni, policija nije napravila nikakvu grešku – bio je njen zaključak.