“Neće imati dovoljno vremena”: Američka pošta upozorava na rizike dopisnog glasanja

Američka pošta upozorila je savezne države da bi trebalo da obezbede više vremena za prebrojavanje tih glasova za presedničke izbore u SAD, na kojima bi u novembru čak polovina američkih birača mogla da glasa putem pošte zbog pandemije korona virusa.

Najmanje četiri savezne države, Mičigen, Pensilvanija, Kalifornija i Vašington, dobile su upozorenje američke pošte da postoji “značajan rizik” da birači neće imati dovoljno vremena da ispune svoje listiće i vrate ih na vreme po sadašnjim državnim propisima, koji im omogućuju da zatraže listiće svega nekoliko dana pre izbora, prenosi Rojters.

Postoji mogućnost da bi značajan broj dopisnih glasova na izborima 3. novembra mogao ostati neprebrojan ako stignu prekasno, navodi se u pismima upozorenja.

“Državni i lokalni izborni zvaničnici moraju da uzmu u obzir naše operativne standarde i preporučene vremenske rokove”, rekla je portparolka Američke pošte Marta Džohnson, ne precizirajući koliko je država dobilo pisma upozorenja, navodi Hina.

Predsednik Donald Trump protivi se novčanom pomaganju pošte ili dopisnog glasanja u sklopu paketa pomoći privredi zbog korona virusa.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Tanjug
Original Article