Austrijanci se vraćaju kućama iz Hrvatske, velike gužve na granicama!

Austrijske vlasti očekuju velike gužve na granicama ovog vikenda zbog povratnika s odmora Austrijanaca iz Hrvatske, a koji bi mogli da skrate odmor nakon što je njihova država uvrstila Hrvatsku u rizične regione za koje je prilikom povratka u Austriju neophodan negativan PCR test.

Na ulazu u Austriju kod Šentilja čekalo se jutros oko sat vremena, a na ulazu u Sloveniju iz Austrije kod tunela Karavanke i do tri sata.

Austrijska vlada je ovu odluku donela u petak nakon vesti o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, a ona će se primenjivati od poneđeljka u ponoć.

Austrija poziva svoje građane iz Hrvatske da se vrate! Odluka o testiranju uskoro stupa na snagu!

Prema podacima austrijskog ministarstva spoljnih poslova u Hrvatskoj se zvanično na odmoru nalazi oko 3.000 austrijskih državljanina, ali vlasti smatraju da je ta brojka višestruko veća, prenosi Hina.

Ministarstvo je naglasilo da je samo tokom prošle nedelje zabeleženo više od 100 novih slučajeva korona virusa za koje je dokazano da su uvezeni iz Hrvatske.

Zbog toga se od ponedeljka očekuje i veći broj upita u vezi sa putovanjem u Hrvatsku, a ministarstvu spoljnih poslova će na posebnoj telefonskoj liniji za informacije pomagati 20 vojnika Bundesvera.

Iz Hrvatske turisticke zajednice poručuju da je odluka prilicno loša za nastavak njihove turističke sezone.

Prema zvaničnim podacima, u Hrvatskoj se trenutno nalazi oko 40.000 austrijskih turista.

“Odluka austrijskih vlasti da je od ponedeljka po povratku iz Hrvatske potreban negativan test na COVID-19 ili odlazak u samoizolaciju sigurno će doprineti usporavanju turisticke posete s tržišta Austrije u idućem razdoblju. Reč je o tržištu koje je u avgistu do danas na šestom mestu po ostvarenom prometu, iza Nemacke, Hrvatske, Slovenije, Poljske i Ceške”, izjavio je Branimir Toncinic, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Tanjug
Preuzeto sa portala Nasiusvetu.com