“Bager-mafija” sa Balkana hara Nemačkom! Evo kako varaju firme!

U Nemačkoj se pojavila “bager mafija”, povezana sa balkanskim zemljama, a koja krade po Nemačkoj velike građevinske mašine, koje završavaju na Balkanu, piše nemački Špigl, a prenosi FoNet.

“Kada je ‘gospodin Demir’ u filijali kompanije Cepelin u Koblencu naručio bager, zvučao je kao klasična mušterija. Rekao je da mu je mašina potrebna za gradilište u Vetervaldu. Cepelin je vodeća firma za iznajmljivanje građevinskih mašina, a s obzirom da je čovek imao otvoren račun kao klijent kompanije, bager je isporučen brzo i bez dodatnih pitanja”, navodi magazin, prenosi “Telegraf”.

Službenica firme je tek tri dana kasnije primetila da bi se moglo raditi o kriminalcu. Videla je mejl jednog kolege iz Baucena koji upozorava na oprez, jer je “gospodin Demir” upravo ukrao jedan bager. Službenica je odmah pozvala policiju, ali kada su se policajci sat kasnije pojavili na gradilištu, već je bilo kasno. Žuti bager od 15 tona, koji nov košta 200.000 evra, je nestao.

Špigl navodi da je jedan očevidac kasnije ispričao da je bager utovaren na novi crveni mercedesov kamion s hrvatskim registarskim oznakama. List dodaje da se radi o profesionalnoj bandi koja operiše u velikom stilu.

“Velike građevinske mašine, utovarivači i bageri, nestaju, a trag ‘bager-mafije’ vodi na Balkan – u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu”, piše Špigl.

U tekstu se navodi da se mašine prvo skladište u iznajmljenim halama, a onda lopovi menjaju tipske oznake i broj šasije. Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Evrope. Štete su milionske. Samo u Hamburgu je u poslednje tri godine nestalo 16 Cepelinovih utovarivača.

“Lopovi se uvek predstavljaju kao obične mušterije, otvore račun i službeno iznajmljuju mašine. Uzimaju identitet uglednih kompanija. I ‘gospodin Demir’ zaista postoji, samo što nije on iznajmio mašine”, piše list, naglašavajući da se radi o jednom poštenom građevinaru iz Rurske oblasti, a banda je bacila oko na njegovu firmu zbog toga što ima odličan rejting.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Telegraf
Preuzeto sa portala Nasiusvetu.com