Nastava na srpskom jeziku u Švajcarskoj i Nemačkoj postoji već 45 godina

21

Dopunske škole u Švajcarskoj i Nemačkoj, nešto kasnije i u drugim državama, osnovala je svojevremno nekadašnja zajednička država SFR Jugoslavija.

Nastava na srpskom jeziku je nastavljena u organizaciji Ministarstva prosvete novonastale države SR Jugoslavije i posle raspada SFR Jugoslavije. Nešto kasnije za Dopunske škole bila je nadležna Državna zajednica Srbije i Crne Gore. Danas je za organizaciju i rukovođenje školama odgovorno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u Beogradu.

Iz razgovora sa mnogim građanima Srbije i Republike Srpske čija su deca bila učenici naših Dopunskih škola znamo, da su sve do nedavno, škole bile prava pastorčad države Srbije.

Pročitajte još – Šarčević: Očuvanje srpskog jezika, kulture i tradicije u dijaspori

Problema je bilo bezbroj – od ranijeg višemečnog kašnjenja plata za nastavnike koje je delegirao Beograd, preko često lošeg izbora nastavnika, obično na vezu ili čak uz dokazano davanje mita jednom članu Konkursne komisije, pa do neuplaćivanja radnog staža nastavnicima koji su u inostranstvu boravili više godina.

Neki od njih su pred penzionisanje, sudskim putem morali da zahtevaju uplate penzionih doprinosa. Naravno, nedostajali su i udžbenici, nastavni plan i program je bio nejasan i još dosta toga.

Ipak, kako tako, škole su radile. Pored redovne nastave, nastavnice i nastavnici su spremali učenike i za nastupe na dve velike godišnje akademije – Svetosavsku i Vidovdansku. Aktivisti koji su pomagali rad škola, pa i sami nastavnici, su bezbroj puta svim ministrima prosvete od 1991. godine do nedavno slali pozive da dođu na đačke akademije i da se kroz direktne kontakte sa roditeljima i učenicima upoznaju sa teškoćama i potrebama škola.

Foto: P. Rakočević

Izlišno je napisati da se do nedavno na sve pomenute pozive nije odazvao nijedan ministar ili njegov zamenik, tačnije niko iz ministarstva zadužen za rad škola, osim ponekad dve dosta nekompetentne koordinatorke.

Imenovanjem novog ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, sve je krenulo na bolje! Njegov lični interes koji je preneo i na organizaciju Dopunskih škola, da se kroz što više učenika u našim školama u dijaspori zaustavi asimilacija srpske dece rođene van Srbije, je zaista primeran.

Pročitajte još – Šarčević: Pozitivni efekti promena u oblasti obrazovanja

U međuvremenu su već pripremljeni planovi za poboljšanje nastave, izbor nastavnika i organizaciju škola. Određeni su stručnjaci u Ministarstvu koji će se intenzivno baviti dopunskom nastavom u inostranstvu, plate nastavnicima sada stižu redovno..

Pomenuli smo da do nedavno nijedan ministar prosvete nije našao za shodno da poseti učenike Dopunskih škola. A njih ima, samo u Švajcarskoj i Nemačkoj preko 4.000. Zato je prisustvo ministra prosvete, nauke i tehniloškog razvoja Republike Srbije Mladena Šarčevića i njegovih saradnika na nedavno održanoj proslavi „45. godina Dopunske škole u Švajcarskoj“ i 3. februara na „Centralnoj Svetosavskoj akademiji“ u Štutgartu, kao i izjave Šarčevića i navodi njegovih saradnika po pitanju dopunskih škola pokazalo, da je država Srbija najzad na veliku radost roditelja i učenika, „otkrila“ značaj i važnost dopunske nastave na srpskom jeziku za već treću pa i četvrtu generaciju srpske mladeži koja odrasta u rasejanju.

Majka učenika M.S. (ime poznato Redakciji) je izrazila nadu da će novi Plan i program rada Dopunskih škola biti precizniji, šta će učenici imati kao gradivo i koje tzv. “vannastavne aktivnosti” nastavnici mogu da provode. Rekla nam je da je, po njenom mišljenju, premalo vremena za neko ozbiljnije učenje (samo 3 školska časa nedeljno) i da naučeno najviše zavisi od angažovanja, sposobnosti i iskustva nastavnika u radu sa učenicima različite starosti u jednom odeljenju. Od nastave se odbijaju nemački praznici i raspusti kada ni naša škola nema nastavu pa ako se za vreme nastave, kaže naša sagovornica, kao nedavno, umesto za predavanje gradiva i propitivanje naučenog, nastava koristi za višečasovnu izradu većeg broja novogodišnjih čestitki, navodno za neki Dom za stare osobe u Vojvodini, to ide na uštrb učenja. Čuli smo da u toku školske godine ima više sličnih aktivnosti, koje se, kako izgleda, nekim roditeljima ne sviđaju. Naravno da se svim zahtevima roditelja ne može uvek ugoditi, ali je zato Program rada škole tu da tačno propiše šta treba da se radi a šta ne, a ne da se aktivnosti obavljaju prema mišljenju, potrebama za ličnom profilacijom u novinama ili nahođenju nastavnika- bio je rezime naše sagovornice.

Učenici, roditelji i nastavnici u Štutgartu su se ministru Šarčeviću i njegovim saradnicima, za prvi dolazak jednog ministra od osnivanja dopunske nastave pre 45 godina do danas u Štutgart, zahvalili dobro organzovanom svečanom Svetosavskom akademijom.

Akademija je počela solističkim pevanjem Svetosavske himne mlađane Isidore Rajković, devojčice prelepog glasa, uz pratnju hora od šezdesetak učenika svih uzrasta.

Pročitajte još – Mladen Šarčević: Menjaćemo školstvo, i to od temelja

Posle besede sveštenika Stanka Rakića, ministar Šarčević je pozdravio prisutne goste i stotinak prisutnih učenika- učesnika u programu rekavši da je njegovo Ministarstvo već napravilo jedinstveni program po kome će deca u Srbiji, Republici Srpskoj i u rasejanju, učiti srpski jezik, istoriju i naučiti dosta toga o kulturi naroda iz koga potiču.

U nastavku programa, smenjivali su se recitatori, scenski prikazi iz života Svetog Save, horski nastupi…Svi učesnici su svojim umećem oduševili prisutne goste, od kojih su mnogi morali da stojeći prate Akademiju jer je sala bila prepuna! Posebno je bio zapažen recital učenice Tamare Brus iz Štutgarta koja je Dopunsku školu “Vuk i Dositej” prestavljala na Centralnoj Svetosavskoj akademiji u Beogradu. Program su realizovali profesori i nastavnici Dopunske škole iz Štutgarta i okoline.

U okviru Akademije u foajeu sale, uz prisustvo stručnih saradnica Muzeja Vuka i Dositeja, priređena je izložba“Jezik je hranitelj naroda”. Ujedno je predstavljen i novi časopis za učenike Dopunskih škola “Vid” koji će izlaziti dva puta godišnje i biti deljen učenicima.

U foajeu sale razgovarali smo sa nekoliko roditelja učenika Dopunske škole. Oni nisu krili razočaranje da ministar Šarčević nije razgovarao sa roditeljima ili bar sa predstavnicima nekih Školskih odbora.

Od generalog konzula u Štutgartu Božidara Vučurovića smo čuli, da je za opširnije razgovore bilo premalo vremena, ali i to, da će ministar Šarčević već 9. marta opet biti u Štutgartu pa će verovatno tada imati više vremena.

Foto: P. Rakočević

Pomenimo da su u delegaciji Minstarstva, pored ministra Šarčevića, bili prisutni i njegov šef kabineta Marko Popadić, zatim državna sekretarka Ana Langović, pomoćnica ministra Vesna Nedeljković i savetnica Ministarstva Gordana Kosanović. Manifestaciji su prisustvovali i gosti- predstavnici Vlade Republike Srpske, zatim direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitavanja iz Beograda Zlatko Grušnović i drugi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.