Najlepše je među svojima

Na Zapadu se na trgovima i ulicama već oseća predbožićna atmosfera, a mnogi su već isplanirali kako će i gde da provedu božićne i novogodišnje praznike. Period od katoličkog Božića do srpske Nove godine brojni zemljaci koji žive u rasejanju koriste da bar nakratko skoknu do rodnog kraja, naročito oni koji su bliže Srbiji i Republici Srpskoj. Neki spoje slobodne dane, pa i malo duže ostanu u zavičaju.

Neki ostanu u mestima gde rade i tamo odmaraju. Ima naravno i onih koji iskoriste priliku da u ove hladne dane odu na odmor u toplije i egzotičnije krajeve. O tome kako će i gde provesti predstojeće praznike u Tribini čitalaca govore zemljaci koji žive i rade širom Evrope. Većina ističe da im je najvažnije da to vreme provedu sa najrođenijima.

Slavica Hagen Radovanović

Slavica Hagen Radovanović

Oberucvil, Švajcarska

– Pošto je moj suprug Švajcarac i sve duplo slavimo, za njegov katolički Božić smo obično u Švajcarskoj, ali između kao i svake godine želimo iskoristimo slobodne dane, da bar nakratko za novogodišnje praznike skoknemo u Srbiju. Obiđemo naše prijatelje, uživamo u domaćim specijalitetima i dočekamo Novu godinu na nekom gradskom trgu uz dobru muziku. Ujedno koristimo svaki naš boravak i da održimo par treninga u fistbalu sa reprezentacijom Srbije, posle toga se vraćamo opušteni i zadovoljni nazad u Švajcarsku gde sa mojim roditeljima i decom slavimo naš pravoslavni Božić. Volimo tople krajeve, ali ipak nam je čudno da božićne praznike provedemo negde ispod neke palme.

Bato Spasojević

Bato Spasojević

Hanover, Nemačka

– Svake sam godine tri nedelje u zimi i tri u leto u svojoj Banji Koviljači. Tamo su mi 85-godišnja, stara majka Ljubica, sestra i zet, pa ću Novu godinu i Božić proslaviti sa njima. Moj sin Saša iz Beča dođe češće, ali ćerki Nataši koja radi na recepciji jednog hotela na tromeđi u Švajcarskoj, teže je za odmor pa ona ređe i dolazi. Kod sina, ako ne putuje u Srbiju, u Beču mogu i da navratim. Leti se češće sretnemo. Ima u Srbiji i onoga što nije dobro, ali svi mi koji živimo napolju, ipak uvek najradije putujemo u Srbiju. Zavičaj je samo jedan.

Miodrag Vestić

Miodrag Vestić

Beč, Austrija

– Predstojeće praznike, kao i gotovo uvek do sada, provešću u Srbiji i iskoristiću boravak da se vidim sa starim prijateljima i porodicom koja živi u otadžbini. Slobodni dani za praznike su vreme kada treba da viđamo one koje ne viđamo svaki dan. A ujedno i praznici su najlepši u otadžbini, među svojima.

Dejan Brezo

Dejan Brezo

Ebersberg, Nemačka

– Za predstojeće praznike ostajem u Ebersbergu, a slavićemo u krugu porodice, isto onako kako se to radi u zavičaju, na Palama. Nastojimo da se sačuvaju i dalje neguju naši običaji i tradicija. Zbog vremenskih uslova zimske praznike provodimo u Ebersbergu, jer vožnja po snegu i poledici može da bude veoma teška, pa i opasna. Tokom zimskih praznika posetiću koji put „vajnahtsmarkt“ u gradu, a prvi odlazak kući planiram u vreme „fašinga“. Najradije kući putujem na jesen.

Marija Ćosić Ivanišević

Marija Ćosić Ivanišević

Esen, Nemačka

– Ove godine praznike provodimo u Nemačkoj, ali daleko skromnije od onog kako Nemci to rade. Novoj godini i ne pridajemo neki poseban značaj, provešćemo je s kolegama, dok su Badnji dan i Božić rezervisani za porodični odlazak u crkvu i poštovanje tradicije u miru i skromno.

Veljko Janićijević

Veljko Janićijević

Bremen, Nemačka

– Sa porodicom živim od pre dve godine u Bremenu, ali sam Novu godinu uvek dočekivao u rodnom Kragujevcu, pa će tako biti i ove godine. Roditelji planiraju da ostanu ovde, ali imam sreće, pa ću sa starijom sestrom i zetom opet otputovati za Kragujevac. Planiramo da odemo i na Kopaonik i da se proveselimo uz našu muziku, domaću sarmu i pečenje sa starim društvom. Biće to velika radost i nama i našim bakama i dekama.

Dragan Janković

Dragan Janković

Barbarano, Italija

– Približavaju se katolički i pravoslavni Božić i već smo obuzeti iščekivanjem kad ćemo krenuti put Srbije. Imamo tu mogućnost da spojimo slobodne dane i da se opustimo, odmorimo i obiđemo prijatelje i rodbinu u otadžbini. Svima bih preporučio da zimski godišnji odmor provedu u Srbiji, ne samo zbog posebnog osećaja koji se može samo u domovini osetiti, već i zbog pokretanja ekonomije. Bolje koji evro ostaviti u zavičaju nego potrošiti u nekim drugim zemljama i uskratiti sebi boravak među rođacima, poznanicima, prijateljima. Srećni božićni praznici svim čitaocima „Vesti“!

Tatjana Vučković

Tatjana Vučković

Solingen, Nemačka

– U društvu mojih najbližih prijatelja iz Nemačke i Švajcarske Novu godinu ću provesti u gradu u kom se, po našem mišljenju, doživljava novogodišnja atmosfera na najlepši mogući način. Radi se o Beogradu, koji ne izgleda samo prelepo za vreme Nove godine, nego i miriše na način koji se ne može opisati. Pored atmosfere pohvalila bih i bezbrojne ponude za proslavu i izlaske u tom periodu u Beogradu. Aranžmani koji se nude su vrhunski i privlače veliki broj posetilaca. Pre toga uživaćemo u čarima Kopaonika i svako će provesti nekoliko dana u krugu porodice.

Dragana Lukić

Dragana Lukić

Frankfurt, Nemačka

– Za razliku od mnogih, imam pravu destinaciju za predstojeće novogodišnje i božićne praznike, a to je da odem u Šabac, mojoj kući. Čim krenu praznici ja sam već u mom Šapcu. Cele godine sam u belom svetu i željna sam svoje familije i svog doma. Poželela sam se glasne muzike u moja četiri zida, da kuvam i spremam naša domaća jela, da zamesim nešto, da pozovem ljude koji će doći bez prethodno utvrđenog termina i da mi uđu u kuću bez zvonjenja na ulaznim vratima.

Svjetlana Mitrović

Svjetlana Mitrović

Ofenbah, Nemačka

– Do sada još nikad nisam provela Novu godinu i božićne praznike u Nemačkoj. I ove godine ću sa suprugom Draženom u Republiku Srpsku u Bosanski Brod. Idemo prvo na trg gde će biti organizovan doček, pa onda u restoran gde će biti žive muzike. A kada se odmorimo od dočeka, onda pripremimo sve za naš Božić, pa u crkvu na Badnje veče. Nema ništa lepše od Božića kod kuće sa familijom.

U Beogradu je prava kuća

Una Trivunčić

Una Trivunčić

Pariz, Francuska

– Mnogo se veselim praznicima. Sa mamom dve nedelje idem u Beograd. Sve ona organizuje, a važno je da ću tamo biti sa drugarima. To je društvo iz iste zgrade. Kad dođem kući, puna mi je soba devojčica i dečaka. Nas je osam. Onda idemo iz stana u stan i razmenjujemo knjige. Ako je dobro vreme, u dvorištu smo. Igramo se žmurke, jurcamo. Tako sam i ruku slomila. Mislim da ćemo ići do nekog tržnog centra. Za svaki moj raspust kažem da mi je najlepši, ja to zovem: „Kod moje prave kuće.“ Jedino mi je žao što se moramo vratiti pre našeg Božića, u Parizu mi počinje škola. A što mi baba pravi dobru sarmu! Možda mi je, ipak, najdraži burek sa sirom. Sigurno ću pojesti i jednu pljeskavicu. Posetiću u Beogradu neki od muzeja, već sam videla Muzej iluzija, fantastičan je, pa Muzej tehnike, Narodni muzej. Setila sam se, sigurno ću ići i u Knez Mihailovu ulicu da vidim kako je okićena. Super je biti u Beogradu i sa meni najdražima.

Чланак Najlepše je među svojima се појављује прво на Vesti online.