Na Ravnoj gori okupili se i predstavnici SPO iz Evrope

Medu hiljadama poštovalaca Draže Mihailovica u subotu na Ravnoj gori našli su se i predstavnici SPO iz evropskih zemalja. Obeležavajuci dan kada je cetnicki voda podigao ustanak, oni su se istovremeno sastali i radi dogovora o zajednickom delovanju medu srpskom dijasporom.

Jovica Mihailovic, predsednik SPO za Švajcarsku kaže za „Vesti“ da ova stranka zahteva da se svim osobama iz dijaspore koje se izjasne kao Srbi omoguci da dobiju jugoslovensko državljanstvo. Prema njegovim recima nedopustivo je da se vlast u Srbiji seti dijaspore samo kada traži novac.

– Evropski odbori SPO zahtevaju i da nastava srpskog jezika bude obavezna u jugoslovenskim školama u inostranstvu. Plata za ucitelje mora da bude naša briga, jer režim DOS nije u stanju ni da se stara o sebi – rekao je Mihailovic.

Slobodan Maksimovic iz Austrije dodaje da srpska dijaspora želi da dobije pravo da glasa u konzulatima i ambasadama kako bi bila predstavljena u narodnoj skupštini i postala ravnopravan deo svog naroda. On smatra da je to nemoguce ostvariti kroz Savet dijaspore i ocenjuje da se situacija nece promeniti dok je DOS na vlasti.