Muzika Isidore Žebeljan osvaja svet

U Linkoln centru u Njujorku, u okviru velikog međunarodnog muzičkog festivala The White Light Festival (Festival bele svetlosti), Holandski kamerni hor i dirigent Peter Dejkstra izveli su kompoziciju Isidore Žebeljan Psalm 78, u okviru svog velikog internacionalnog projekta pod nazivom 150 psalama. Tim povodom, kompozitori od kojih je naručeno da komponuju muziku na Psalme (njih devetoro iz čitavog sveta, među kojima je i Isidora) dali su komentare o svojoj muzici za Njujork Tajms, piše u saopštenju Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Na najvećem svetskom festivalu savremene muzike, kojeg organizuje Međunarodno društvo za savremenu muziku (ISCM), koji se svake godine održava u drugoj zemlji i koji nosi naziv Svetski dani muzike, na ovogodišnjem festivalu u Vankuveru (Kanada), kanadski ansambl Turning Point izveo je kompoziciju Klin čorba za instrumentalni oktet Isidore Žebeljan. To je bio do sada četvrti put da se stvaralaštvo Isidore Žebeljan predstavlja na Svetskim danima muzike.

Na festivalu Medwomenfest u Madridu, koji je posvećen stvaralaštvu žena iz svih umetničkih oblasti, španski klarinetista Đoan Enrik Ljuna i Terpsihora kvartet iz Ženeve izveli su u dvorani Umetničkog centra kraljice Sofije, na koncertu pod nazivom Velike kompozitorke 21. veka, kompoziciju Pesma putnika u noći za klarinet i gudački kvartet Isidore Žebeljan.