Most za povezivanje firmi

Predstavništvo Privredne komore Jugoslavije u Nemackoj otvoreno je 15. marta ove godine, a nedavno je preseljeno u nove prostorije u Karlstr. 88 u Diseldorfu (40212). Po recima direktora Milanke Vucic, glavni zadatak ovog predstavništva je uspostavljanje što bliskijih i što brojnijih kontakata sa nemackom privredom i firmama.
– Nemackoj moramo da pružimo sva neophodna obaveštenja o makroekonomskoj situaciji u našoj zemlji i zakonskoj regulativi koja se sada donosi, a poseban znacaj za obe zemlje ima i saradnja njihovih i naših malih i srednjih preduzeca – kaže Milanka Vucic.
Iduceg cetvrtka (24. oktobra) Privredna komora Jugoslavije organizuje u Frankfurtu (u prostorijama IHK, Boersenplatz 4, pocetak u 10 casova) poslovni sastanak na kome ce biti predstavljene mogucnosti gradevinarstva Srbije i Crne Gore i ponuda tamošnjih preduzeca iz oblasti montažerskih, instalaterskih i radova na održavanju industrijskog postrojenja. Taj skup bice iskorišceni za konkretne razgovore izmedu predstavnika nemackih i naših firmi.

Poziv na skup

Gospoda Vucic je preko našeg lista uputila poziv zainteresovanim poslovnim ljudima da se što pre jave i potvrde svoje ucešce na skupu u Frankfurtu. Kontakt telefon +211Z 1769414 i faks: +211Z 1769411 ili putem elektronske pošte: milanka.vucicŽpkj.co.yu, a sve dodatne informacije o komori, kao i o jugoslovenskim firmama koje ce ucestvovati na sastanku u Frankfurtu mogu se naci na internetu pod: www.pkj.co.yu.

Na sastanku ce prema najavama ucestvovati trinćst velikih jugoslovenskih preduzeca poput „Energoprojekta“, „Montinvesta“, „Goše“ i drugih, a svoj dolazak su potvrdili menadžeri brojnih nemackih firmi medu kojima su i oni iz koncerna „Hochtief“ i „Adolf Lupp“. Poslovni razgovori trebalo bi da dovedu do dogovora oko ispunjenja Ugovora o radu (detašmanu) koji je potpisan izmedu dve zemlje, a podrazumeva dovodenje do 2.580 radnika iz Jugoslavije u toku godine radi obavljanja odredenih poslova.
– Želja nam je da sva ta mesta budu popunjena, cime bismo zaposlili kapacitete jugoslovenskih firmi i njihovu operativu angažovali na izvodenju radova u Nemackoj – kaže gospoda Vucic ocenivši da od raspada bivše SFRJ naše firme nisu bile prisutne na nemackom tržištu. U meduvremenu su tu prazninu popunila preduzeca iz istocnoevropskih zemalja koja su jeftinom radnom snagom dovela do pada cena usluga, ali i do žestoke konkurecije.

– Danas je zato znatno teže dobiti poslove i dovesti kontingente naših radnika nego što se to ranije moglo – kaže direktor predstavništva PKJ i dodaje da baš zato naša strana želi da ovaj sastanak u Frankfurtu uspe i da se predstavimo Nemcima u što boljem svetlu. – Bilo bi dobro da tog dana uspostavimo što više poslovnih kontakata i upoznamo nemacke firme sa mogucnostima za saradnju sa partnerima iz SRJ.TOna je pritom zakljucila da su kontakti iz vremena bivše Jugoslavije izgubljeni i potvrdila da bazu sadašnje saradnje dve zemlje, posebno u okviru angažovanja naših firmi na nemackom tržištu, predstavlja naša dijaspora koja obezbeduje kontakte i poslove.