Ministarstvo za dijasporu radi na pripremi izmena Zakona o Vojsci Srbije i Crne Gore

MINISTARSTVO ZA DIJASPORU

OTKUP VOJSKE NA VIŠE RATA?

Ministarstvo za dijasporu ozbiljno radi na pripremi predloga izmena Zakona o Vojsci Srbije i Crne Gore kojima bi vojnim obveznicima koji žive u dijaspori bilo omogućeno da otkupe vojni rok.
Stim u vezi, Ministarstvo je dobilo je od ambasade Turske u Beograd tekst Zakona kojim je regulisan otkup vojnog roka za turske državljane koji žive u dijaspori.
Zamenik ministra Aleksandar čotrić izjavio je tim povodom za „Vesti“ da je taj model otkupa vojnog roka veoma zanimljiv i da je u toku proučavanje ovog rešenja i priprema predloga zakona kojim bi ova mogućnost bila uvedena i u Srbiji.
– Državljani Turske koji žive u inostranstvu imaju mogućnost da otkupe vojni rok za 5.112 evra sa mogućnošću da zaj iznos isplate u više rata. Ovo pravo važi za vojne obveznike koji imaju do 38 godina starosti – rekao je čotrić.

Komanda protiv

Ministarstvo za dijasporu uputilo je pismo Generalštabu Vojske SCG da razmotri mogućnost otkupa vojnig roka za regrute koji žive u dijaspori i GŠ Vojske je odgovorio da nema ništa protiv te mogućnosti.

On je naglasio da vojni obveznici koji žive u inostanstvu moraju da minimum tri godine provedu u stranoj zemlji i ne smeju da budu duže od šest meseci sa boravkom u Turskoj da bi imali pravo da iskoriste ovu mogućnost.
– Zanimljivo je, međutim, da svi oni koji se odluče da otkupe vojni rok, ipak, moraju u vojnoj uniformi da provedu mesec dana i tek posle tog perioda imaju mogućnost da isplate zakonom predviženu sumu kako ne bi i dalje služili vojsku – dodao je čotrić.
O prednostima koje su evidentne za ovu mogućnost, čotrić je napomenuo iskostvu Turske iz 1999. godine kada se u budžet ove države slilo oko 500 miliona evra na osnovu otkupa vojnog roka osoba koje žive u dijaspori.
– Iskustvo Turske je svakako interesanstno za nas i nema razloga da neka od rešenja ne budu primenjena i za nas – zaključio je zamenik ministra.