Ministar nikada, iskren patriota uvek

MINISTAR NIKADA, ISKREN PATRIOTA UVEK

Postovana gospodo, na sajtu “ Srpsko poslovanje “ nalazi se anketa sa pitanjem: ”Ko je od navedenih po vasem misljenju najozbiljniji kandidat za ministra za dijasporu”. Ma da je pogresno govoriti o ministru, pre nego sto je osnovano Ministarstvo, kao covek izuzetno sam dirnut i polaskan rezultatom vase ankete koji sam video. Kao predsednik Srpskog saveza u Svedskoj, najbrojnije organizacije Srba u rasejanju, i kao koordinator USDE-a (ujedinjenog i koordiniranog delovanja srpskih organizacija u Evropi za interes matica i naseg naroda u rasejanju i maticama) zahvalan sam na tome i vama i svima koji su glasali.

Ocigledno je da vecina prihvata potrebu da se medju dijasporom primarno mora napraviti posten i za sve koristan ”inventar” medju nama samima. Vreme je da svi znamo, i mi u rasejanju i jvnost i politicari u matici, koji i kakvi se igraci nalaze u timu ”dijasppora”. Koga i koliko nas predstavljaju? Koje su im vrednosti i mogucnosti da bi mogli da u nase ime zaigraju u timu koji bi trebalo da se izbori za casniju i bolju buducnost naseg naroda. Medjutim nikako ne treba zaboraviti da su mnogi koji se ne eksponiraju zasluzni isto toliko, a nekada i vise, od mnogih od nas za finalni i za maticu i rasejanje egzistencijalno vazan rezultat.

Bez koordinirane masovnosti, angazovanja i pomoci organizacija dijaspore, Vlada nase matice nece moci da se izbori za sva prava koja pripadaju nasem narodu i otadzbini. Za vecu efikasnost neophodno je da svako od nas odradi odgovorno svoj deo posla tamo gde moze i da bude, ili ostane, tamo gde mu je mesto.

Siguran sam da u eventualno osnovanom ministarstvu za dijasporu ministar ne bi trebalo da bude osoba koja je u anketi dobila nekoliko, ili par desetina glasova. Ministar nikako ne bi trebalo da bude iz Amerike jer, izmedju drugih cinjenicnih razloga, americka dijaspora vec je imala svoju sansu u par navrata. Panic, Milentijevic… Neproduktivno je da jedan od podpredsednika DSS-a na privatnim vecerama vec konstatuje i deklarise koje osobe ”dolaze u obzir” za kandidata za ministra, a jos nema ni ministarstva.

Ubedjen sam da isto kao sto u matici partije kandiduju svoje predstavnike a narod medju njima bira, treba da dozvole i dijaspori da sama ucini isto. Ako se misli ozbiljno onda je osnova tome da se predstavnici vlade u otvorenom dijalogu sa predstavnicima nasih celnih organizacija dogovore o kandidatima koje ”obe strane” prihvataju kao potencialnog ministra za taj eventualan i odgovoran posao.

Moju licnu odgovornost i bezgranicnu odanost narodu od koga poticem znam. Znam takodje sta mogu, gde mogu i koliko mogu da ucinim. Ali isto tako neopozivo znam i da nikada ne bih prihvatio eventualno ponudjeno mesto ministra za dijasporu. Iz tog razloga jos jednom deklarisem da me ”ministarska stolica” ne interesuje a kao predstavnika jedne od celnih organizacija srpske dijaspore sebe vidim jedino u dijalogu o osobi kojoj bi se to mesto ponudilo.

Iz gore navedenih razloga ne vidim potrebe da moje ime i dalje ostane na listi ankete.

Uz iskrenu zahvalnost i vasem sajtu i svima koji su glasali.

Nikola Janic, predsednik Srpskog saveza i koordinator USDE-a

Momentalno kompletan rezultat ankete:

Majkl đorđević
4.72 % (36)

Mira Alecković – Nikolić
1.57 % (12)

Nikola Janić
67.45 % (514)

Mira Beham
14.57 % (111)

Milan Protić
0.39 % (3)

niko od navedenih
6.82 % (52)

ne znam
0.52 % (4)

dijaspori poseban ministar nije potreban
3.94 % (30)

www.usde.se

Info@usde.se