Melburnška premijera filma “Dijanina deca”: Podvig veći od Šindlerovog

Dokumentarni film “Dijanina deca”, posvećen Dijani Obekser – Budisavljević koja je iz logora Jasenovac spasila 7.500 srpskih mališana, premijerno je prikazan u Melburnu u okviru komemorativno-obrazovnog programa posvećenog žrtvama Holokausta i genocida u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata.

Australijska srpska kulturna fondacija iz Melburna ovaj važan događaj upriličila je u sali crkve Sveta Trojica u Bransviku, gde su pored čnaših qudi prisustvovali i gosti iz jevrejske i romske zajednice. Film je “Dijanina deca” sniman je u Hrvatskoj, BiH, Austriji i Srbiji, a sagovornici su bivši logoraši Jasenovca i eminentni istoričari.

Autorka filma Slađana Zarić se preko video linka iz Beograda obratila prisutnima u Melburnu i istakla da je ovo bila najveća akcija spasavanja dece u Drugom svetkom ratu

– U logoru u Jasenovcu stradalo je 19.403 srpske, jevrejske i romske dece. Bilo bi ih više da nije bilo Dijane – istakla je Slađana.

On je ukazala da je Nemac Oskar Šindler spasao više od 1.000 poljskih Jevreja, Irena Sendler iz varšavskog geta izvela oko 2.500 jevrejske dece, a Dijana Budisavljević je od sigurne smrti spasila više od 7.500 srpskih mališana.

Prisutni u Melburnu su minutom ćutanja odali poštovanje svim žrtvama holokausta na prostoru bivše Jugoslavije. Mile Pavić, rodom je iz okoline Stare Gradiške i iz wegovog sela su mnoga deca odvedena u zloglasni logor smrti u Jasenovcu, a većina porodice ubile su mu ustaše. On je u ime srpske zajednice simbolnieno tokom komemoracije položio cvet kao pomen svim žrtvama holokausta. Ispred jevrejske zajednice to je učinio Pol Grinvald, gost koji je holokaust preživeo u Francuskoj, a u ime Roma Sava Nika, eiji su elanovi porodice stradali tokom fašističke okupacije Vojvodine.

Preživela bes Maksa Luburića

Dijana Budisavljević (1891-1978) bila je Austrijanka i medicinska sestra iz Insbruka s devojačkim prezimenom Obekser. Udala se za Srbina iz Hrvatske, hirurga Julija Budisavljevića i preselili su se u Zagreb 1919. godine. Za vreme NDH organizovala je slanje pomoći ženama i deci u ustaškim logorima. Organizovala je i izvlačenje majki i dece koje je udomljavanja u porodice, bolnice i dečje domove. Opisala je u dnevniku mučewa i stradawa kao i susrete s nekim od najvećih zločinaca poput Maksa Luburića koji je bio besan što mora da joj preda decu.

Krajem maja 1945. agenti OZNE oduzeli su joj albume s fotografijama dece i kartoteku, iako nije bila završena identifikacija i repatrijacija. Razočarana i zaboravljena, vratila se u rodni Insbruk.

Чланак Melburnška premijera filma “Dijanina deca”: Podvig veći od Šindlerovog се појављује прво на Vesti online.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.