Mališani iz Diseldorfa i okoline se družili sa Dejanom Aleksićem

malisani-iz-diseldorfa-i-okoline-se-druzili-sa-dejanom-aleksicem
Mališani iz Diseldorfa i okoline se družili sa Dejanom Aleksićem

U organizaciji Kulturno-sportskog centra Tesla 07 iz Diseldorfa i Prve specijalizovane onlajn dečje knjižare Kutak bibliotekarke Jeje u klupskim prostorijama Tesle u Diseldorfu, održano je drugo po redu druženje sa dečijim piscem Dejanom Aleksićem.

„Ovoga puta mališani iz Diseldorfa i okolnih gradova, između ostalih, Kelna, Vupertala, Bona, ali i roditelji, družili su se sa Dejanom Aleksićem, jednim od najznačajnijih domaćih pisaca za decu mlađe generacije. Dejanov književni opus karakteriše igra rečima, vrcavi humor, personifikacija neobičnih likova u još neobičnijim situacijama, a susreti sa decom odišu interaktivnošću i smehom”, istakla je Jelena Andrić, vlasnica dečiji onlajn knjižare Kutak bibliotekarke Jeje i nekadašnja bibliotekarka Dečijeg odeljenja u Kraljevu.

Foto: arhiva J. Andrić

Aleksić, koji je višestruko nagrađivani autor i zastupljen u antologijama, čitankama i školskoj lektiri, poznat je po svom britkom umu i sa obiljem spontanosti pristupa pisanju, kroz koje se obraća prvenstveno deci, ali i svima onima koji dete čuvaju u sebi.

„Gotovo sat i po, koliko je druženje trajalo, deca su, bez jezičke barijere, uživala u stihovima i pričama. U prilog tome govori činjenica da su vrlo zdušno odgonetali zagonetke, a moramo istaći da se Dejan potrudio da neke budu prevedene i na nemački jezik, tako da su deca imala priliku aktivno da učestvuju u programu. Neki su se čak okuražili da izgovaraju brzalice i jezikolomke. Inspirisani carem Azbučkom Prvim iz Dejanove knjige, sa piscem su razgovarali o azbuci i tom prilikom naučili kako da od pokreta svojih tela naprave određena slova, koja duplirana slova mogu napraviti nova i na šta koje podseća”, pojasnila je Jelena Andrić. Ž

Ona je dodala da su sve prisutne naročito zabavile Dejanove priče iz detinjstva „i činjenica da je rođen baš u Nemačkoj. Priča, kako je na njegov status u društvu uticala činjenica da je raspuste provodio kod roditelja u Nemačkoj, nesumnjivo je izazvala najviše smeha i pitanja. Deci su najviše pažnje privukli razgovori o igrama i slobodnom vremenu dece koja pripadaju Dejanovoj generaciji”.

Prisutni su imali priliku da svojim kućama odu sa potpisanim Dejanovim knjigama. Mnogi su se rekli da su „mnogo uživali u pričama i stihovima” sa ovim dečijim piscem i izrazili su nadu skorašnjem ponovnom druženju, pošto je „Dejan uistinu nepresušni izvor inspiracije”.

Detaljnije