Ljubinkin pasulj bez konkurencije

ljubinkin-pasulj-bez-konkurencije

Z. Mirković

Svi dobili zahvalnice: Učesnici sa predsednicom i zvanicama

U najstarijem našem klubu u Austriji, Jedinstvu iz Beča, nastavlja da se neguje tradicija održavanja Pasuljade, takmičenja u pripremanju mnogima omiljenog jela. Brojni su koncerti, nastupi, putovanja, razne priredbe sa povodom, ali nadmetanje u kuvanju pasulja traje koliko i klub. Ranije je uvek bilo organizovano povodom Dana Republike bivše SFRJ, a posle raspada države više nije vezan za taj datum.

I ove godine kao i svih ranijih Pasuljada je imala osmišljen program i goste, što zvaničnike, što prijatelje kluba. Svi rado dolaze i niko ne želi da odbije poziv za prisustvo manifestaciji na kojoj uvek vlada porodična atmosfera, dok u vazduhu titra blagi miris pasulja koji budi čula i tera vodu na usta.

Nije bilo lako: Žiri je probao iz svakog lonca

Nekada bude više, nekada manje takmičara, ali na kraju uvek bude dovoljno pasulja za sve posetioce kluba.

Ovog puta je kutlače ukrstilo 14 takmičara, troje manje nego prošle godine. Ipak, žiri nije imao lak zadatak jer se u svakom od 14 predatih lonaca nalazio pasulj pripremljen na “svoj” način, pa se tako i ukus razlikovao.

Ponos kluba: Mladi folkloraši Jedinstva

Žiriju se najviše svideo pasulj Ljubinke Disić, a obraz muškim ljubiteljima kuvanja osvetlao je Marko Filipović. Marko je igrač prvog folklornog ansambla društva, a gotovo podjednako dobro kuva i pasulj pa je zauzeo drugo mesto. Prema odluci žirija treći po kvalitetu bio je pasulj koji je pripremila Olivera Ristić.

Za troje prvoplasiranih klub je, opet po tradiciji, obezbedio novčane nagrade, a svim učesnicima Cica Rajković je uručila zahvalnice.

I stariji pokazali šta znaju

Pasuljada je kao i ranijih godina bila prilika da se gostima s ponosom prikaže i folklorna sekcija kluba, koja okuplja sve više mladih igrača. Svi uzrasti su prikazali kako su u proteklom periodu naučili igre i pesme iz otadžbine, negujući na taj način srpsku kulturu, jezik i tradiciju.

Posle takmičenja i zvaničnog programa druženje je nastavljeno uz probanje pripremljenih pasulja, muziku i kolo.

Austrijski zvaničnici sa čelnicima Jedinstva

Nikolai redovan gost

Na Pasuljadu se rado odazivaju i austrijski zvaničnici. Tako je ove godine, kao i mnogo puta do sada, u posetu došao Aleksander Nikolai, predsednik 2. bečke opštine, ali ovaj put sa suprugom Doris koja je opštinska odbornica. Bila je tu, kao i prošle godine, Safat Akča, poslanica u bečkom parlamentu. Oni su u društvu čelnika Jedinstva sa zanimanjem pratili priređeni program.

Detaljnije