Србија на вези – регион, 18.55

Србија-на-вези-–-регион,-18.55

понедељак, 04.12.2023,  16:05 -> 14:28

Овог понедељка упознаћемо се са активностима Савеза Срба из региона, затим о садржају посете министра Ђорђа Милићевића Србима у Мађарској, отварању Српске куће у Великом Семиклушу, у Румунији, о јубилеју часописа „Нова зора“ али и другим занимљивим темама.

Гост у студију је председник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта, а у фокусу разговора јесу главни проблеми избеглих и протераних Срба са подручја Републике Хрватске и Босне и Херцеговине и како их решавати, посебно питања изједначавања права пензионера са тих подручја са осталим пензионерима у остваривању права социјалних помоћи, питања решавања стамбеног статуса, остваривања борачког статуса и друго, што је био садржај и његовог најновијег писменог обраћања председници Владе Србије Ани Брнабић, затим сазнаћемо и шта је са ранијим предлогом за успостављањем посебног министарства за Србе у региону и другим важним питањима.

У емисији ћемо видети и како је протекао састанак у Будимпешти министра у Влади Србије задуженог за координацију активности и мера у области односа са дијаспором и Србима у региону Ђорђа Милићевића са представницима српске заједнице у Мађарској. О садржају разговора и циљевима тог састанка видећемо више у прилогу сараднице емисије Диане Кондић Ђурић, уреднице интернет телевизије „Варош ТВ“ у Будимпешти.

Из емисије би смо издвојили још две занимљиве приче. Једна се односи на свечано отварање Српске куће у Великом Семиклушу у организацији Савеза Срба у Румунији о чему извештава Никола Лакић, а друга је представљање једног од најстаријих српских књижевних часописа, који излази више од једног века – „Нова зора“, о чему говори његов садашњи уредник професор др Милош Ковачевић.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријеви

Detaljnije