Letnja skola Sremski Karlovci

Letnja škola srpskog jezika, obicaja i kulture „Sremski Karlovci 2001“, kao i Resavska škola istorije srpske kulture iz Despotovca predstavile su se ovog vikenda našima gradanima u Becu.
Predsednik kluba „EDUCO“, organizatora letnje škole u Sremskim Karlovcima, Draginja Kalinic upoznala je prisutne, u subotu uvece u prostorijama udruženja HUMANITAS, i u nedelju u klubu „Nikola Tesla“ u Becu, sa radom škole.
Ona je istakla da je letnja škola namenjena deci uzrasta izmedu 13 i 18 godina i da ima za cilj njihovo upoznavanje sa jezikom, obicajima i kulturom svog naroda.
Kalinic je navela da letnja škola traje 10 dana i da se kao termini njenog održavanja predlažu 21. juli do 1. avgusta, kao i termin od 1. do 11. avgusta.

Prijave za Karlovce

Svi zainteresovani za letnju školu u Sremskim Karlovcima mogu saznati dodatne informacije ili se prijaviti na telefon: +381 21 883 288 ili +381 21 883 773.

Program škole cine osnovni predmeti – srpski jezik, srpska književnost, veronauka, istorija, etnologija, kreativne radionice za dizajn, likovne radionice i primenjena etnologija, te da deca tokom boravka u Sremskim Karlovcima kroz ekskurzije imaju prilike da se upoznaju sa našim kulturnim znamenitostima.
Inace u letnjoj školi predaju profesori „Karlovacke gimnazije“, Bogoslovije „Sveti Arsenije“, univerzitetski profesori, kao i licnosti kulturnog i javnog života.
Deca koja se odluce na letnju školu u Sremskim Karlovcima bice, kako je receno na prezentaciji, smeštena u internatu Bogoslovije „Sveti Arsenije“.
Prisutnima je prikazan i video-materijal o letnjoj školi koji je docarao tok nastave i aktivnosti daka.
Inace letnja škola u Sremskim Karlovcima pocela je sa radom 1996. godine, nakon cega je imala pauzu do prošle godine kada je u Sremskim Karlovcima boravilo pedesetak mališana iz citavog sveta, a medu njima i daci iz Austrije.

Bivši i sadašnji

Na promociji letnje nastave bili su prisutni i bivši polaznici ove dve škole. Oni su izneli svoje utiske, opisujuci da su proveli lepo vreme družeci se sa svojim vršnjacima. Bivši daci naglasili su da su imali prilike da se kroz programe škola bliže upoznaju sa našom kulturom i istorijom.

Takode, našima u Becu predstavila se i letnja resavska škola istorije srpske kulture.
Direktor Resavske škole iz Despotovca Goran Milojkovic ukazao je da je njegova škola namenjena pre svega dacima završnih razreda srednje škole i studentima. Pored jezika, oni u Resavskoj školi uce o srpskoj književnosti, istoriji kao i umetnosti.
Predavaci u Despotovcu su, kako je naglasio Milojkovic, poznate licnosti, naucnici koji se bave srpskom istorijom.
Resavska škola postoji od 1996. godine i kroz nju je do sada prošlo preko 400 daka. Cilj i zadatak škole je da proširi znanje daka iz nacionalne istorije, istorije umetnosti, kao i književnosti.
Ova letnja škola održava se od 19. do 28. avgusta, u vreme kada se u Despotovcu održavaju i Dani srpskog kulturnog preobraženja.
Za detaljnije informacije stoji na raspolaganju telefon: +381 35 611 172.