Protest u Nišu zbog najavljenog ustupanja aerodroma

Povodom odluke Gradskog veća Niša da Aerodroma „Konstantin Veliki“ ustupi Republici,građani Niša izašli su na ulice kako bi iskazale svoje neslaganje i time uticali na odbornike da ne daju podršku na sednici Skupštine grada. Među nezadovoljnim građanima bilo je predstavnika opozicionih partija, kao i članovi Udruženog pokreta slobodnih stanara, a svojim dolaskom podršku je dao i Dobrica Veselinović iz Ne da(vi)mo Beograd.

Glavni problem sa ustupanjem gradskog aerodroma Republici Jovana Strahinić iz Nacionalne koalicije za dencetralizaciju vidi u tome što se ne zna šta se tačno donelo na sednici Gradskog veća, osim da je odluka doneta jednoglasno.

Ono što je gospodin Janjić, načelnik Gradske uprave, objasnio – prosto nije ni dovoljno temeljno, ni dovoljno konkretno da bismo mogli dalje da razgovaramo o tome da li je zaista u najboljem interesu Niša i Nišlija da se vođenje aerodroma ustupi republici i to je prva stvar o kojoj treba da razgovaramo“, objašnjava ona i podseća da su lokalni i republički fukcioneri uveravali građane da skorašnja koncesija Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu neće sputavati razvoj niškog aerodroma.

Strahinić dodaje da se u poslednjih nekoliko ekspozea povodom formiranja Vlade Republike Srbije govorilo o decentralizaciji i regionalizaciji, ali da ništa nije urađeno i da ovakva odluka samo ide tome u prilog.

Predstavik Udruženog pokreta slobodnih stanara Saša Kostić ovaj protest opisuje kao „pokušaj organizovanja građana u vid samoodbrane od autoritarnog sistema vladavine koji pokušava da centralizuje vlast i da sve značajne institucije iz ovog grada preseli u Beograd“.

Kostić ističe da se u poslednjih nekoliko godina „sve značajne i profitne institucije iz ovog grada sele“.

Foto: MRCN/Ivan Dinić

Bivši republički poslanik Pokreta Dosta je bilo Miloš Bošković, koji je i organizovao protest na    društvenim mrežama, nakon šetnje od centralnog trga do Gradske kuće jedini se obratio okupljenima i zatražio ostavke gradonačelnika Darka Bulatovića i Gradskog veća.

„Vlada Republike Srbije je rešila da nam uzme aerodrom u Nišu i samo su rekli ovim našim gradskim čelnicima ’vi ćete da prebacite aerodrom na republički nivo’ i oni su rekli ’hoćemo’. To je stiglo do Gradskog veća koje je odlučilo o tome i sledeći korak je da Skupština Grada to izglasa. Mi smo se skupili da bismo sprečili da se to desi“, pojašnjava Bošković.

On je naveo da se građani obraćaju svim odbornicima bez obzira na stranačku pripadnost jer oni „predstavljaju građane“ i podseća da je rad aerodroma doprineo vidljivom razvoju Niša jer je povećao turizam i ističe posledice ovakve odluke:

„Niš gubi kontorolu nad aerodromom, nema slobodu odlučivanja s kim će da sarađuje, ni za šta nećemo da se pitamo, a Grad zavisi od tog aerodroma, povećao nam se turizam, privreda je malo bolja, beograđani dolaze na taj isti aerodrom, a oni su rešili da ugase. Uticaće na život Nišlija, a o tome će da se odlučuje u Beogradu. To ne može“.

Protesti su zakazani za naredne dane od 17 sati na Trgu kralja Milana, a preseliće se ispred Gradse skupštine kada bude bila zakazana sednica na kojoj će se odlučivati da li će odbornici podržati Gradsko veće.

Izvor i foto: mediareform.rs