Kriza srpskih medija u Makedoniji

Na nedavnom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije nisu uspeli da prođu „Srbtel“, internet televizija koja je duže vremena uspešno pokrivala dešavanja na području celokupne Republike Makedonije (RM), kao i Kulturno-informativni centar (KIC) „Spona“, koji deluje od 2006. godine.

Za razliku od „Srbtela“ koji je nakon ovakvog, za njih negativnog ishoda, konkursa morao potpuno da obustavi svoj rad KIC „Spona“ je za sada morao da ugasi samo časopis za kulturu „Slovo“, a dokle će ostali segmenti ove kuće uspeti da rade- neizvesno je.

Ne krijući razočarenje i nezadovoljstvo ovakvim ishodom konkursa predsednik KIC „Spona“, ujedno i direktor Uprave za unapređenje jezika manjinskih zajednica Vlade RM Milutin Stančić objašnjava: „Već dugi niz godina kod resornih ministarstava u Srbiji ne postoji jedna sveobuhvatna analiza i sistematičan pristup u sagledavanju rada naših medija u Makedoniji“.

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a Stančić je upozorio: „Umesto da se radi na ukrupnjavanju tih medija i da se daje prioritet pre svega onima koji deluju na celokupnom teritoriju Makedonije koji, dakle, obaveštavaju ne samo srpsku već i makedonsku javnost, ovde su više podržani mediji koji nemaju kontinuitet i koji u svom izveštavanju imaju pre svega lokalni karakter i značaj“.

„Treba reći da ni na uobičajenim organizovanim javnim debatama o medijima u dijaspori i regionu ne daje se prava slika o stanju medija na terenu i tako se ne pokazuje prava suština problema tih medija“, rekao je Stančić.

Velika su očekivanja etničkih zajednica i od novog zakona o medijima koji je u pripremi i samo se čeka se da ga izglasa makedonski parlament, odnosno Sobranje, podsetio je Stančić dodajući da on kako je najavljeno, predviđa otvoranje posebanog kanala za manjine na makedonskom javnom servisu.

Reč je o novom, Četvrtom kanalu na Makedonskoj nacionalnoj televiziji (MTV) gde bi sve manjine – srpska, turska, bošnjačka, vlaška i romska, dobile znatno veći vremenski prostor, bolju opremu i pojačali svoje redakcije, rekao je Stančić uz napomenu da su to za sada očekivanja koja zavise i od dugo najavljivane reforme i reorganizacije javnog servisa.

Za sada su u Makedoniji preostala samo dva medija na srpskom – polučasovna emisija „Vidik“, u okviru makedonskog javnog servisa (MTV), koja ide tri puta nedeljno, ali u neadekvatnom manje gledanom terminu, kao i lokalna privatna televizija „TV plus“ u Kumanovu, zaključio je Stančić.

Očito da je stanje srpskih medija u Makedoniji izuzetno teško i da bez adekvatne i kontinuirane podrške iz matice teško očekivati da bi oni mogli da opstanu.

Original Article