Trideset miliona kuna za nerazvijena područja naseljena nacionalnim manjinama

Odluka koja je doneta na sednici održanoj 12. jula 2018. odnosi se na jedinice lokalne samouprave koje su prema indeksu razvijenosti svrstane u prve četiri grupe i u kojima je više od 5 odsto pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom broju stanovništva. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo privrede, preduzetništva i obrta finansiraće prema ovom programu infrastrukturalne i projekte ruralnog razvoja za šta je iz državnog proračuna obezbeđeno 30 miliona kuna.

Odluka Vlade o sprovođenju ovog programa donešena je zahvaljujući inicijativi Samostalne demokratske srpske stranke, a od posebnog je značaja za srpsku nacionalnu manjinu. U izjavi za list Novosti saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević ističe da postoji 117 opština i gradova u kojima manjina ima više od pet odsto, od čega u 103 jedinice lokalne samouprave ima traženi postotak Srba.

– Ovo je prvi korak prema formiranju stalnog finansijskog instrumenta, odnosno fonda kroz koji bi se svake godine provodili ovakvi programi – rekao je Milošević.

Ova odluka deo je aktivnosti iz Operativnih programa za nacionalne manjine za period 2017-2020. Iz državnog budžeta obezbediće se u 2018. godini finansijska podrška i razvojni instrument kojima se nastoji ostvari minimalni standard komunalne i socijalne infrastrukture. Ovim programom obuhvatiće se i oni preduzetnici i OPG-ovi koji ne mogu participirati u postojećim kreditnim linijama, a dolaze sa područa koja su ispod proseka nacionalne razvijenosti.

Konkursi do 12. avgusta

Za programe tri ministarstva osigurano je 30 miliona kuna od kojih će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije sa 15 milijuna kuna finansirati infrastrukturalne projekte opština i gradova, a na osnovu Programa za finansiranje poboljšanja socijalne, komunalne i privredne infrastrukture. Za programe Ministarstva poljoprivrede osigurano je 7,5 miliona kuna, namenjenih OPG-ovima, poljoprivrednim zadrugama i malim poljoprivrednicima, dok će Ministarstvo privrede, preduzetništva i obrta sa 7,5 milijuna kuna finansirati obrtnike i male preduzetnike.

Ministarstva će javne pozive raspisati u roku od 30 dana nakon stupanja na snagu ove odluke, odnosno do 12. avgusta. Sredstva će biti raspoređena prema indeksu razvijenosti tako da jedinicama, koje prema vrednosti indeksa razvijenosti spadaju u prvu grupu, pripada 40 odsto sredstava, jedinicama u drugoj grupi dodeljuje se 30 odsto ukupnih sredstava, trećoj grupi 20 odsto sredstava i 10 odsto sredstava jedinicama koje su prema vrednosti indeksa u četvrtoj grupi po razvijenosti.

Srpske opštine među najnerazvijenijima

Indeks razvijenosti na nivou jedinica lokalne i regionalne samouprave izračunava se svake tri godine. Osmišljen je s ciljem ujednačavanja metodologije merenja nivoa razvijenosti te obuhvata sledeće pokazatelje: stopu nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, budžetske prihode jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku, opšte kretanje stanovništva, stopu obrazovanja i indeks starenja.

Jedinice lokalne samouprave dele se u osam, a jedinice regionalne samouprave u četiri grupe. Jedinice lokalne samouprave s indeksom razvijenosti nižim od prosečne vrednosti (100%) dele se u četiri jednake grupe od 1 do 4, a one s vrednošću indeksa iznad prosečne vrednosti su u grupama od 5 do 8, gde je osma najrazvijenija.

​U Vukovarsko–sremskoj i Osječko–baranjskoj županiji prema indeksu razvijenosti srpske opštine spadaju u grupu najnerazvijenijih. Borovo i Erdut su u grupi 2, dok su Negoslavci, Trpinja, Markušica, Jagodnjak i Šodolovci u najnižoj razvojnoj grupi 1. U istoj situaciji su i opštine u Šibensko-kninskoj, Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji u kojima ima znatan broj pripadnika srpske zajednice.

The post Trideset miliona kuna za nerazvijena područja naseljena nacionalnim manjinama appeared first on srbi hr.

Original Article