Kotlićijada, kestenijada i kupusijada, pa još u Čikagu

Druga čikaška kotlićijada održana je prve nedelje oktobra kod Sabornog hrama Svetog Vaskrsenja u Čikagu. Manifestacija je bila revijalnog karaktera i desetak kulinarskih ekipa je pored srnećeg, junećeg ili svinjskog gulaša pripremilo riblju čorba i pileći paprikaš. Izgleda da nijedno veće druženje Srba u Čikagu, pa ni ovo, nemože da prođe bez svinjskog i jagnjećeg pečenja, čevapa i jela sa roštilja, domaćih pića uvezenih iz Srbije i naravno srpske muzike, javlja za Program za dijasporu RTS-a Svetozar Dančuo.

Prva srpska kupusijada u Americi održana je krajem oktobra na imanju Srpske bratske pomoći u čikaškom predgrađu Lejk Vila. Posetiocima je služen svadbarski kupus uz popratni muzički program. Dok je organizatore kotlićijade i kupusijede vreme poslužilo, organizatorima kestenijade, Udruženja krajiških Srba Prelo iz Čikaga, kiša je pokvarila prateće manifestacije.

Na crkvenom imanju Svetog Jovana Krstitelja u naselju Homer Glen kiša je sprečila da se druge nedelje oktobra održe sportski susreti u fudbalu i balotama i pastirske igre u nadvlačenju konopca, bacanju kamena sa ramena, prevlačenju toljage i druge.

Zauzvrat, posetioci Čikaške kestenijade su mogli da uživaju u dobroj muzici, za što su organizatori angažovali poznatog krajiškog izviđača Momu Stanića i nekoliko pjevačkih grupa, pečenim kestenima, ali i u domaćim kulinarskim specijalitetima među kojima je prednjačila sveža banijska kobasica pečena na žaru.

Ove godine kestenijada je organizovan po sedmi put i bila je u znaku 15. godišnjice Udruženja krajiških Srba Prelo. Povodom jubileja zaslužnim članovima i donatorima uruče su zahvalnice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.