Saša Mićković u antologiji "Od A do Š"

12

Antologija se razgranava na 845 strana i dvojezično je obrađena, tako da je J. Lavundi sve pesme sa srpskog preveo na nemački jezik.

Saša Mićković je do sada napisao sedam knjiga poezije, mnogo poetskih prikaza i kritika, a ova izvrsna antologija, kako Saša kaže, potvrđuje i upotpunjuje rad i pregalački domet, a ojačava volju za poeziranjem.

Urednik i izdavač knjige je Radovan Vlahović, Banatski kulturni centar.

Priređivač, Lavundi u Mićkovićevoj biografiji napominje da je Saša sa samo 37 godina već postao maestro moderne srpske poezije, a da je podigao spomenik sonetu – kao i on njemu, jer je napisao preko 600 pesama.

Mićković je u opširnoj antologiji zastupljen sa sonetom Ćele-kula.

Saša Mićković je srpski pesnik, rođen je u gradu Špital (Austrija) 23. jula 1980. godine, a detinjstvo je proveo u Rači Kragujevačkoj, gde uz strica Radmila Mićkovića počinje s pisanjem prvih soneta. Tada upoznaje i dr Miodraga D. Ignjatovića, koji mu zajedno s Radmilom otvara pesničku riznicu. Saša primenjuje različite sonetne tehnike zahtevne kraljevske forme. Njegova poezija je splet duhovnih, filosofskih i emotivnih niti, koje su upletene u venac od preko 600 soneta. Osmislio je sonetnu formu koja se zove Klepsidrični retrogradni sonet s akrostihom, a ime formi je nadenuo profesor Časlav Đorđević. Taj sonet se može čitati u oba smera.Osnovao je časopis za književnost i kulturu Umetnički horizont. Jedan je od osnivača Književnog kluba Radoje Domanović Rača, čiji je predsednik, a član je i Književnog kluba Branko Ćopić iz Beograda. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada.Živi na relaciji Srbija-Francuska.

 ĆELE-KULA

Gledaj smrt u oči u vekovnoj tami,
Vinuo se Čegar do krvavog neba,
Mrtva usta neće kap vina ni hleba,
U kamenu, kreču, srpska straža čami!

Oderana koža s poginulih glava,
Zjape hladna čela i lobanje šuplje.
Jeza Niš okuži iz očinje duplje,
Zazidanih duša tu devetsto spava!

Kad vetar zasvira pišti Ćele-kula,
Zavijori kosa što gdegde natrula.
Razlije se miris poljanama smrti,

I mrtva se vojska iz kama probudi,
Da granice trošne Srbiji utvrdi,
A svrdlo ubica još lobanje vrti!

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/2937620/sasa-mickovic-u-antologiji-od-a-do-s-.html

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.