Konvencija KSU u San Francisku

U San Francisku će u četvrtak, 2. oktobra, početi 13. Konvencija Kongresa srpskog ujedinjenja na kojoj će biti razmatrane ključne teme i problemi sa kojima se matica i dijaspora susreću.

Organizatori su u program konvencije uključili zanimljive teme: „Dijaspora i srpski izazovi“, „Mogućnosti ulaganja u Srbiju“, „Srbi i srpske zemlje“, „Nedefinisana budućnost Kosova“. I ove godine se očekuje učešće eminentnih gostiju, a veliko interesovanje novinara iz zemlje i dopisnika iz inostranstva je potvrda očekivanja značajnih odluka godišnjeg skupa ove važne nacionalne organizacije.
Predsednik KSU, Nenad Vukićević, za „Vesti“ kaže:

– U radu će učestvovati i naši gosti iz Evrope i Australije, sa nama će biti i predsednici Srpske narodne odbrane i Srpskog narodnog saveza, posvetićemo veliku pažnju odnosima matice i dijaspore, naročito nakon odluke o predsedničkim izborima u Srbiji. Ponovo ćemo pokrenuti pitanje prava glasa za dijasporu, jer mi i dalje mislimo da su otadžbina i rasejanje jedno telo, i da nije teško tehnički organizovati glasanje u rasejanju.

Od 2000. godine, ističe Vukićević, važan deo na ovim godišnjim susretima predstavljaju i ekonomska pitanja, jer su mnogi članovi KSU uspešni biznismeni ili stručnjaci u vodećim svetskim kompanijama.
– Razgovaraćemo o mogućim ulaganjima u Srbiju uz adekvatne ekonomske uslove. Nažalost, konkurencija su nam Indija, Cejlon ili Kina, koje imaju dugogodišnja iskustva, ali i mi se moramo boriti za svoje mesto. Na panelu o Kosovu imaćemo otvorenu diskusiju za i protiv određenih rešenja za kosovska pitanja. Očekujemo i učešće Nebojše čovića.
Važan deo posvećujemo i raspravi o Srbima i njihovim zemljama, pitanjima i problemima izbeglica, o našim ljudima koji na Kosovu žive kao u getu. Naravno, govorićemo i o daljem načinu funkcionisanja Kongresa srpskog ujedinjenja, svesni da moramo postati agresivniji u Vašingtonu i delovanju na američke medije i javnost. Naša kancelarija u svetskom administrativnom centru je važan korak ka otvaranju mnogih vanih svetskih vrata.

Eminentni gosti

U radu konvencije učestvovaće i DŽenifer Golhard, zamenik direktora Informativno-poslovnog centra iz Vašingtona za istočnu i centralnu Evropu, Saša Živanović, direktor Centra za dijasporu Privredne komore Srbije, Sanja Karović, direktor Agencije za privatizaciju, ambasador SCG u Vašingtonu dr Ivan Vujačić, generalni konzul iz čikaga Desko Nikitović, ambasador BiH Igor Davidović. Biznismen Srba Ilić govoriće o svojim iskustvima ulaganja u Srbiju, a konvenciji će prisustvovati i predstavnici sponzora – „Cepter banke“, „Vestern juniona“ i drugih.