Kongres Srba Evrope KSE o …..

KONGRES SRBA EVROPE

Pariz, 15. april 2004.
Broj: 04/12

Kongres Dijaspore i Matice u organizaciji Patriotske stranke dijaspore odrzan je 10. aprila u Beogradu. Sudeci po tematskom sadrzaju programa, pored Kongresa Srba Evrope koji je odrzan prosle godine u Svajcarskoj, naziru se dva konceptualno razlicita, ali dopunska sadrzaja srpskog organizovanja u rasejanju.

Patriotska Stranka Dijaspore, pored tehnickih pitanja vezanih za glasanje Srba u mestu boravka i pitanja uspesnog ucesca Srba iz rasejanju u zivotu Matice, prioritet svog rada vidi u privrednom ulaganju u zajednicu Srbije i Crne Gore.

Imajuci u vidu neizbezni dugorocni, pa i stalni, ostanak Srba u zemljama Zapadne Evrope, KSE, u Predlogu programa. od oktobra 2003. godine, svoje prioritete usmerava prema sadasnjoj i buducim generacijama Srba u rasejanju.

Uspesnom, patriotski motivisanom, privrednom saradnjom sa otadzbinom, KSE smatra jedino mogucom u uslovima drzavne nezavisnosti i suverenog i dostojanstvenog delovanja srpske vlasti na medjunarodnom planu. Da bi se ti uslovi objedinili neophodno je da se politika vlade Srbije i Crne Gore stavi u sluzbu srpskih nacionalnih interesa, a ne, pod pritiskom i ucenama, interesa vojno-ekonomskih okupacionih snaga. U tom smislu, uz podrsku Srba u rasejanju i otadzbine, neophodna je nova politika prema sudjenju gradjanima Srbije u Hagu, prema drzavnoj suverenost i okupaciji Kosova, prema uslovima otudjivanje srpskog ekonomskog i prirodnog bogatstva i najzad, prema krsenju prava Srba na prostoru bivse Jugoslavije, a posebno u secesionistickim republikama Slovenije i Hrvatske.

Politicko sudjenje u Hagu

S obzirom na nesmanjen pritisak pojedinih clanica NATO-a da se Srbija i Crna Gora i Republika Srpska potcini volji Haskog tribunala, KSE smatra da vlada Srbije saradnju sa Haskim tribunalom treba da uslovi sa sledecim zahtevima:
1. da se Statut suda prosiri na zlocin protiv mira kako bi se odgovorni za rusenje bivse Jugoslavije nasli na optuzenickoj klupi,
2. da Glavni tuzilac Haskog tribunala, kao sto je to vec zahtevano, podigne optuznice protiv odgovornih za medjunarodne zlocine pocinjene tokom agresije i bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO,
3. da od Generalner skupstine Ujedinjenih nacija zahteva izuzece svih sudija iz drzava cije su vojne snage ucestvovale u agresiji na srpski narod u Krajini, Republici Srpskoj i SR Jugoslaviji. Isti postupak treba zahtevati i za Glavnog tuzioca
KSE smatra da izrucenje optuzenih nelegalnom Haskom tribunalu nije medjunarodna obaveza koja se odnosi iskljucivo na drzave nastale rusenjem bivse Jugoslavije, a posebno Srbiju, kao sto se to u krugovima prethodne vlade govorilo, vec se odnosi na sve drzave clanice OUN, ukljucujuci drzave clanice NATO koje su bombardovale SR Jugoslaviju.

Drzavna suverenost i okupacija Kosova

Imajuci u vidu patriotska osecanja Srba u rasejanju prema svojoj otadzbini, KSE smatra da institucionalizovana saradnja Srba u rasejanju sa Srbijom i Crnom Gorom moze biti uspesna pod uslovom da nova vlada Srbije i Crne Gore odlucnije:
a) zahteva povlacenje vojnih jedinica NATO sa okupiranih srpskih teritorija.
b) preuzme pravnu i vojnu kontrolu nad okupiranim teritorijama.
c) se oslobodi prisustva i “usluga” americko-britansko-izrćlskih “savetnika” u drzavnim, vojnim i policijskim strukturama zemlje.
d) odustane od slanja pripadnika Vojske Srbije i Crne Gore u misije okupatora za racun americko-britansko-izrćlskih imperijalistickih interesa.
e) podrzi vec urucen zahtev za placanje ratne ostete prouzrokovane NATO agresijom u na srpski narod i srpske zemlje u toku 1995 i 1999. godine
f) uvazi odluku Okruznog suda u Beogradu povodom odgovornosti NATO lidera za zlocine pocinjene protiv gradjana SR Jugoslavije u toku agresije 1999. godine.
g) stabilizuje drzavne institucije s tim sto ce Drzavnu povelju, nametnutu od strane Saveta evrope i Evropske zajednice, proglasiti nevazecom i sto ce usvojiti Ustav jedinstvene drzave.

Privredna ulaganja

Kada su u pitanju ulaganja Srba u rasejanju u privredu Srbije u uslovima ogranicenog suvereniteta i strane okupacije, KSE upozorava da se ekonomska i finansijska sredstva Srba u Evropi i svetu ne ulazu u privredu otadzbine kojom dominira Medjunarodni Moneterni Fond, Svetska Banka i americki interesi, vec da sluze uvecavanju srpskog kapitala u zemljama u kojima Srbi zive. Velika je verovatnioca da ce se sredstva ulozena u Srbiju ili u Republiku Srpsku, u danasnjim drustveno-politickim uslovima, nepovratno izgubiti. To bi, pored osiromasenju Srba u otadzbini, doprinelo i osiromasenja Srba u rasejanju. Sirpmastvo Srba u rasejanju dovelo bi u pitanje opstanak Srba u svetu? To bi bio zavrsni udarac srpskom opstanku s obzirom da su Srbi u rasejanju, pod uslovom da se uspesno odbrane od asimilacije i razjedinjenosti, danas kljucni cinilac u odbrani bioloskog opstanka srpskoga naroda
Jedino finansijski snazni, kvalitetno integrisani i dobro organizovani u zemljama u kojima zive, Srbi u rasejanju ce jednoga dana biti uticajni cinilac u politickom odlucivanju Zapada kada je u pitanju Srbija i odbrana srpskih nacionalnih interesa. To danas nije slucaj.

Ugrozenost prava Srba u secesionistickim republikama bivse Jugoslavije

Mnogobrojna svedocenja govore da se osnovna prava Srba nastanjenih u secesionistickim republikama Slovenije i Hrvatske grubo krse. U saradnji sa pojedincima i organizacijama u ovim republikama, KSE ce pitanje krsenja prava coveka, u skladu sa svojim Statutom, koga dostavljam u prilogu, postaviti pred evropskim institucijama.

Zakljucak

Udruzivanje u politicke, privredne, kulturne i druge organizacije koje brane pojedinacna i kolektivna prava i interese Srba, treba pozdraviti. Kongres Srba Evrope i Kongres Dijaspore i Matice u organizaciji Patriotske Stranke Dijaspore treba podrzati i pozdraviti.
Privrednu saraddnju sa Maticom, ili Maticama, treba obazrivo podrzati da se nebi ulozena sredstva nasla u dzepovima vojno-ekonomskih okupatora.
Zivimo u svetu organizovanog delovanja. Pojedinci, ma koliko bili ugledni i mocni, nisu dovoljni. Cinjenice su neumoljive. Jedino organizovani i jedinstveni, nasa ce rec biti saslusana i zahtev prihvacen.
Sve organizacije Srba u rasejanju koje, na jedan ili drugi nacin, brane srpske nacionalne interese, dobrodosle su.
Da bi se i Vi ukljucili u organizovanu odbranu srpskih nacionalni interesa, trazite od organizacije koja vas interesuje njen Program i ciljeve organizovanja.
Ne obracajte paznju na prazne reci “pretplacenih” ujedinitelja.

Sima Mraovic