Koliko vode treba unositi dnevno?

koliko-vode-treba-unositi-dnevno?

Svi znamo da je unos tečnosti u organizam jako važan i da se posebno tokom letnjih i toplih dana moramo pridržavati preporučene doze unosa.

Iako smo sad ušli u nešto hladniji period, unos tečnosti se ne menja – moramo je unositi, posebno vodu. Pitali smo našu nutricionistkinju Milku Raičević koliko vode dnevno bi trebalo da pijemo.

Preporuka je da to bude od osam do deset čaša u toku jednog dana. Jako je važno da je uzimamo polako, gutljaj po gutljaj. Sportisti praktikuju da  uzmu gutljaj, pa pljunu. To rade kako bi samo rashladili usta, što takođe nije loša ideja. A ono što ću posebno da napomenem jeste da vodu treba da – žvaćemo, a ne da gutamo. Potrebno je da vodu prvo malo promućkamo u ustima (tako je grejući), pa onda treba da je progutamo. Ukoliko uzimamo vodu direktno iz frižidera, to nije zdravo, jer tako može doći do grčenja muskulature. Po ustajanju je najbolje da odmah uzmemo jednu čašu vode i to po želji mlake.

Na taj način ćemo izbalansirati temperaturu tela preko noći. Nije neophodno da uz tu jutarnju čašu vode uzmete još nešto poput limuna ili đumbira, ali razmislite o medu. Savet je da nikako da ubacujete med u vodu, već da ga uzmete ranije i i njega žvaćete i topite u ustima kako biste pokupili sva svojstva koja sadrži.

Voda nema kalorije što samim tim pomaže u suzbijanju gojaznosti. Kada legnete u krevet i obavite sve potrebe, obratite pažnju na mokraću. Ako je tamna i ima specifičan miris, onda znači da ne unosite dovoljno vode i da vaši bubrezi nisu pročišćeni. Ukoliko imate problem sa srcem, onda već uzimate preparate za izbacivanje viška tečnosti tako da nije preporučeno da pijete previše vode.

Nutricionistkinja za nas izdvaja 3 istine o vodi:

  1. Voda ubrzava metabolizam, aktivira rad unutrašnjih organa.
  2. Ukoliko vodu konzumiramo 30 do 60 minuta pre obroka pomaže varenje.
  3. Čaša voda pre tuširanja kupanja, plivanja snižava pritisak a pre spavanja sprečava infarkt.

Post Views: 13

Originalni tekst