Kanada planira da dovede više od milion imigranata za 3 godine

Kanadska vlada planira da dovede više od 1,2 miliona imigranata tokom naredne tri godine, uprkos preprekama koje je stvorila globalna pandemija.

Ministar za imigraciju Marko Mendičino predstavio je danas ono što je nazvao “ambicioznim” trogodišnjim imigracionim planom koji postavlja ciljeve za dovođenje kvalifikovanih radnika, članova porodica i izbeglica u Kanadu.

Kanada želi da dovede 401.000 novih stalnih stanovnika 2021. godine, 411.000, 2022. i 421.000 2023. godine.

Brojevi – koji predstavljaju porast od oko 50.000 svake godine – imaju za cilj nadoknađivanje ovogodišnjeg manjka zbog pandemije i predstavljaju oko jedan procenat kanadskog stanovništva.

Prošlogodišnji plan je obećavao dolazak više od jednog miliona imigranata tokom trogodišnjeg perioda, ali kriza COVID-19 i ograničenja putovanja usporili su proces. Mendičino je rekao da je vlada i dalje posvećena dočeku pridošlica kao sredstva za održavanje kanadske ekonomije na površini.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Otavi, Mendičino je rekao da imigranti pokreću stanovništvo i ekonomski rast.

“Jednostavno rečeno, treba nam više radnika, a imigracija je put do tamo”, rekao je.

Mendičino je rekao da je uveren da vlada može ispuniti ciljeve uprkos globalnoj zdravstvenoj krizi, zaobilazeći ograničenja putovanja, pridržavajući se bezbednosnih mera poput obaveznih karantina.

Rekao je da će vlada težiti privlačenju radnika da popune praznine u radnoj snazi u regionima koji se suočavaju sa nedostatkom.

Tradicionalno, cilj Otave u imigracionoj politici bio je privući vrhunske talente na konkurentnom globalnom tržištu, istovremeno okupljajući porodice i pružajući utočište ljudima raseljenim u katastrofama, sukobima i progonima.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Tanjug
Original Article