Kanada četvrta na listi najprivlačnijih za život

Po listi Ujedinjenih nacija, objavljenoj ove nedelje, Kanada se i dalje nalazi u samom vrhu najprivlačnijih zemalja za život – od ukupno 182 zemlje, ona se našla na četvrtom mestu.

U odnosu na prošlu godinu Kanada je pala za jedno mesto a treba reći i da je prethodnih godina, tačnije do 2000. godine, osam puta bila na čelnoj poziciji.

Ove godine, ispred Kanade našle su se samo Norveška a prate je Australija i Island. četvrta je Kanada a slede je Irska, Holandija, Švedska, Francuska, Švajcarska i Japan. SAD su na 13. poziciji, dok se Srbija nalazi na 67. mestu, a Sijera Leone, Avganistan i Nigerija zauzimaju poslednja tri me-sta. Kad je Avganistan u pitanju, njegova pozicija začuđuje stručnjake, budući da milijarde dolara ulaze u tu ratom razorenu zemlju.

Lista je sačinjena po indeksu humanog razvoja, gde su za merila kvaliteta života uzeti očekivani životni vek, pismenost, obuhvaćenost obrazovanjem, ravnopravna zastupljenost polova i bruto nacionalni dohodak. Kako se ističe u samom Izveštaju, humani razvoj stavlja ljude u centar razvoja, čineći da upoznaju svoje potencijale, uvećaju svoje izbore i iskoriste slobodu da vode život kakav žele. Ove godine akcenat je stavljen na migraciju, unutar i van granica, jer to je ono proširuje mogućnosti koje se nalaze pred ljudima, ali i pred državama.

Po dužini očekivanog životnog veka, Kanada se našla na 11. mestu sa 80,6 godina. U ovoj kategoriji prvi je Japan, u kome je očekivana starost stanovnika 82,7 godina. Poređenja radi, u Srbiji je očekivani životni vek 73,9, a u Avganistanu tek 43,6 godina, što je dovoljno za 172. mesto u svetu.

Po bruto nacionalnom dohotku, Kanada je sa 38.812 američkih dolara na 18. mestu, daleko od Lihtenštajna i njegovih 85.382 dolara. U Srbiji je BND 10.248 američkih dolara. U odnosu na podatke iz osamdesetih godina prošlog veka zemlje su napredovale u proseku za po 15 odsto. Najveći skok naviše zabeležili su Kina, Iran i Nepal, ali još uvek on nije primetan na svim poljima. U obrazovanju i zdravstvu učinjen je napredak, ali je u oblasti dohotka on još uvek nedovoljan.

Naglašava se i da će efekti privredne krize postati drastično primetniji iduće godine, kada se za izračunavanje indeksa humanog razvoja uzmu relevantni podaci za 2008. godinu.

U drugom istraživanju, koje je obavio Anholt GfK Roper indeks nacionalnih brendova, Kanada je rangirana za nijansu slabije. Na osnovu odgovora 21 hiljade ljudi iz čitavog sveta, Kanada se našla na sedmom mestu, što je pad sa prošlogodišnje četvrte pozicije. U tri kategorije, imigracija, upravljanje i ljudi, osvojeno je prvo mesto, ali je zato za turizam i izvoz dobijeno sedmo mesto, a dvanaesto za kategoriju kultura. U prvih deset su posle SAD-a, kao prve države na listi ponajviše zahvaljujući boljem imidžu koji je doneo izbor Baraka Obame za predsednika, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Japan, Italija, Kanada, Švajcarska, Australija i Španija.

(Visited 10 times, 1 visits today)