Jedinstven šou uz Deda Mraza

Klub Jedinstvo iz Švehata je, kao i svake godine, organizovao Deda Mraz šou, manifestaciju namenjenu najmlađima. Krsta Petrišorević, predsednik podseća da najstariji klub u Donjoj Austriji, već 14 godina deli najmlađima paketiće

– Ove godine sam još pre nekoliko meseci odlučio da nastavimo tradiciju, ali i da se Deda Mraz šou ne održava uveče već u 15 časova. Pošto sam bio jasan da će paketići biti obezbeđeni samo za prijavljenu decu, sedam dana pred manifestaciju bio sam iznenađen velikim interesovanjem – 31 dete je prijavljeno – kazao je on.

Petrišorević kaže da su na Deda Mraz šou došla sva prijavljena deca i to većinom ne samo sa roditeljima, nego i sa bakama i dekama.

Ulogu Deda Mraza ovaj put je preuzeo Mića Pudarević, koji je na kraju bio obučen i u Sneška Belića.

Deo programa izveden je u dvorištu ispred kluba gde je posebnu zabavu za decu priredio Čika Mraz, u čijoj se ulozi dobro snašao Bojan Pandurović i još jednom pokazao da ume da organizuje lepo druženje sa interesantnim sadržajem za najmlađe.

Pudarević i Pandurović su oduševili mališane obavivši svoje uloge fenomenalno – igrali su, skakali i pevali s decom. Ceo program trajao je oko dva i po sata, a na kraju je svako dete dobilo svoj paketić. Mališani su se naravno najviše obradovali, a i posle Deda Mraz šoua prisutni su prepričavali svoje doživljaje sa zabave.

Roditelji i mališani su otišli iz kluba uz veliku zahvalnost upravi i iskazanu želju da ponovo dođu.

Inače, među 31 prijavljenim detetom, bilo je i sedam izbeglica iz Sirije i Irana, kojima je ovo bio poseban doživljaj. To nije prvi put da deca izbeglica dobijaju paketiće u Jedinstvu. Pre nekoliko godina zbog malog broja prijavljenih priredba zamalo nije otkazana.

– Ubrzo je priskočio u pomoć Maks Rauh, predstavnik Rimokatoličke crkve u Švehatu i veliki prijatelj Jedinstva. On je u klub doveo mališane sirijskih izbeglica, pa je tradicija sačuvana – navodi Petrišorević.

Paketići stizali i u Srbiju

Petrišorević se prisetio da je prvi Deda Mraz bio tadašnji sekretar Petar Sinkić.

– Ovu tradiciju smo započeli pre 14 godina. Na početku smo je organizovali u klupskim prostorijama i bilo je po dvadesetak mališana. Kasnije se znatno povećalo interesovanje dece pa sam odlučio da manifestaciju prebacimo u salu Pfarcentruma, a pored dodele paketića organizovali smo i igranku. U prve dve godine priredbe u Pfarcentrumu smo pripremali po stotinu paketića. Međutim zbog kasnog održavanja nismo imali maksimalan broj dece, pa je mnogo paketića ostalo. Prvi put ih je bilo sedamdesetak, a drugi oko pedesetak. Prve godine smo ostatak paketića odneli u opštinu Brus Udruženju Pčelica za decu zaostalu u razvoju. Pored tih paketića odneli smo i namirnice, sredstva za higijenu i skromnu novčanu pomoć. Druge godine odneli smo preostale paketiće udruženju Oblutak u Zaječaru – podsetio je Petrišorević.

Kasnije je zbog slabije posećenosti odlučeno da se manifestacija „vrati“ u klupske prostorije.

Dogodine jubilej

– Ovom manifestacijom završavamo aktivnosti u 2019. godini. Možda ćemo još poslednjih dana godine organizovati jedno manje druženje povodom predstojećih praznika. Sledeća manifestacija biće svakako Svetosavski bal, koji će se održati 8. februara u Pfarcentrumu – najavio je Petrišorević.

Ukazao je da Jedinstvo iduće godine proslavlja 45 godina postojanja, što će biti obeleženo na Svetosavskom balu.

Чланак Jedinstven šou uz Deda Mraza се појављује прво на Vesti online.

Original Article