Izvor srpstva u Parizu

izvor-srpstva-u-parizu

M. Milanović i SKD Izvor

LOMILI KOLAČ: Prota Nikola i Goran Anđelković

Srpsko kulturno društvo Izvor iz Pariza, koje deluje pri parohiji Sv. Save, nedavno je proslavilo krsnu slavu Sveti Stefan Dečanski. Slavski kolač su osveštali, a potom i lomili sa članovima društva prote Nikola i Slaviša.

Društvo od prvog dana deluje pri hramu, osnovano je na dan Sv. Stefana Dečanskog, 2004. godine zato im je crkva i dodelila ovu slavu.

– Zahvaljujući hramu opstajemo evo skoro dve decenije, a od osnivanja naši članovi verno čuvaju tradiciju, kulturu i jezik. Prvenstveno je bila ideja da se organizuju humanitarne akcije, ali sa povećanjem broja članova osnovano je više sekcija. Danas imamo 200 članova od 6 do 60 godina, a kako je uvećavano članstvo osnovan je i folklorni ansambl koji je trenutno ima grupu za mlađe folkloraše, srednju grupu, prvi ansambl i grupu veterana – kaže za “Vesti” Jelena Anđelić, blagajnica.

Ona ističe da Izvor nije društvo koje želi da se takmiči.

– Mi želimo da održavamo tradiciju i decu učimo odakle su, da ne zaboravljaju srpski jezik i običaje, da znaju gde su im koreni. U Izvoru većina dece posti ceo post, niko ih ne tera, oni sami žele. Nismo se pofrancuzili kao mnogi i to pokušavamo da prenesemo najmlađima, da se ne stide, već da sa ponosom kažu odakle su – ističe Jelena.

VELIKA ODGOVORNOST: Jelena Anđelić

Pošto je petak posni dan i ovogodišnjoj proslavi Svetog Stefana Dečanskog pripala je posna trpeza: rolati, salata od kisele paprike, pasulj od dve sorte, riba i posni kolači. Za pripremanje hrane pobrinuli su se svi u Izvoru, a najveći deo posla oko pripreme slave uz našu sagovornicu ponele su sekretarica Nataša Sarić i umetnički rukovodilac Lelica Glišić.

– Sve se može kad se voli i hoće – ponosno ističe Jelena.

Ona, Anica Tomić, Ana Stefanović, Zorica i Mišel Isidorović i Dušanka, Marjanović su pripremile večeru, članice prvog ansambla su sve servirale, a momci iz prvog ansambla su služili goste.

Domaćini slave Goran i Brankica Anđelković sa njihovo šestoro dece, su na kraju službe ispoštovali običaj i deo slavskog kolača predali Petru Dimitrijeviću, koji će biti kum slave sledeće godine.

Pored članova Izvora, slavi su prisustvovali i brojni gosti. Predstavnik Ambasade Srbije bio je pukovnik Dejan Milosavljević sa suprugom Milom, bili su tu i Saša Pešić, predsednik udruženja Svi Srbi u Parizu, Bojan Stefanović, predsednik Saveza srpskog folklora Francuske. Zatim Ljubica Burgić, nastavnica dopunske škole pri hramu Svetog Save, čija je ćerka članica folklornih ansambla Izvora, pa aktivistkinje Letica Živković, Dana Dodić, Stana Bilbija i Suzana Reljić. Nisu izostali ni predstavnici prijateljskih udruženja Biseri i Oro iz Pariza i drugi .

Kao i prošle godine, nije bilo muzike uživo, ali se čula sa razglasa i svi su zaigrali kolo. Tokom večeri članice Izvora su izvele i pesmu “Suza Kosova”.

Članice Izvora izvele pesmu “Suza Kosova”
PRIJATELJI IZ BISERA: Sanja, Slađa i Damir
DRAGI GOSTI: Pukovnik Milosavljević i Saša Pešić
Prošle godine je pomoć predata mališanima u Visokim Dečanima
TRADICIJA: Uz slavska znamenja svi članovi i prijatelji kluba
JAČAJU NAŠU ZAJEDNICU: Kud Izvor

Proslava jubileja

Jelena navodi da novoizabrana predsednica Dubrovka Stijović nije mogla da prisustvuje slavi jer je poslovno bila u Holandiji.

– Ali zato će biti sa nama na velikom koncertu koji pripremamo za 11. maj iduće godine. Tada ćemo obeležiti i naš jubilej 20 godina postojanja. Već sada sve što radimo je praktično deo te proslave, što je vidljivo i na našoj Fejsbuk stranici – kaže Jelena.

Dodaje da su za taj koncert već rezervisali i platili salu u jednom pozorištu, pa će proslava jubileja biti na zavidnom novou.

Srcem za srce Srbije

Izvor već 15 godina organizuje donatorsko veče Srcem za srce Srbije i sav prikupljen novac predaje deci na Kosovu i Metohiji.

– Ove godine smo predlog monaha iz manastira Visoki Dečeni, odlučili da 2024. u Pariz dovedemo 50 mališana iz srpskih enklava na Kosmetu i da ih na taj način bar malo da ih usrećimo i vratimo im osmeh na lica. Biće smešteni kod naših članova i gledaćemo da ih što bolje ugostimo i pokaćemo im Pariz. Svako veče ćemo da organizujemo druženja, a ako uspemo da u to vreme nađemo salu da deca zaigraju i zapevaju, biće iedalno. Bila sam prošle godine na Kosovu i Metohiji i nosila novac sa Dubravkom i Daliborom Ignjatovićem. Tuga je šta se tamo radi sa našim narodom, naročito decom – kaže Jelena.

Dodaje da voli Izvor jer je jedino društvo koje novac prvo odvoji za decu sa Kosova i Metohije.

– Posle ako nam ostane nešto onda ogranizujemo neko putovanje, ako ne ostane nije bitno, prioritet su deca sa Kosmeta. Naši mališani se i dopisuju sa vršnjacima sa Kosmeta, stvarno će biti izuzetno ako uspemo da dovedemo u Pariz decu iz enklava. Treba nam oko 12. 000 samo za autobus, ali obezbedićemo, nije problem. Ako nađemo nekoga da nam pomogne onda bi taj novac dali deci za džeparac. Videćemo, bitno je pre svega da oni dođu – ističe Jelena.

Detaljnije