Stihovi iz duše

stihovi-iz-duse

Z. Vicelarević

VEČE PUNO EMOCIJA: Učesnici promocije u prostrijama hrama Vaskrsenja Gospodnjeg

Posle oktobarske promocije u Sremskoj Mitrovici i Senti, Vesna Čvorić Kebedis, pesnikinja rođena u Sremu, predstavila je i frankfurtskoj čitalačkoj publici svoju prvu zbirku pesama sakupljenu u knjizi “Damari duše”. Srpska književna radionica iz Frankfurta potpisuje organizaciju ove predivne poetske večeri koja je održana u prostorijama hrama Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu.

O autorki je govorila Jagoda Rajtel, predsednica Srpske književne radionice i publici otkrila da je Vesna rođena u mestu Jarak, nedaleko od Sremske Mitrovice u porodici Čvorić. Za “Vesti” otkriva i da autorka godinama živi u metropoli na Majni.

– Za Srpsku književnu radionicu je predstavljanje “Damara duše” jedno prelepo književno veče. Ovo je prilika da se okupimo uz divne stihove pesama koje nam je Vesna predstavila. Kada je knjiga povod jednog okupljanja onda je to već uspešno veče, a Vesnine pesme, pune emocija su kod publike izazvale veliku pažnju i reakcije – ističe Jagoda Rajtel.

Autorka za “Vesti” kaže da su damari, otkucaji njenog srca i glas njene duše preneseni u poeziju i zabeleženi u knjizi Damari duše.

– Svaka pesma je autobiografska u kojima su utkane moje najdublje emocije. Veoma sam uzbuđena jer sam došla do trenutka da gradu Frankfurtu, gde sam provela veliki deo života, predstavim sebe kroz moje stihove i pesme. Dugo sam imala neki strah da moje pesme nisu toliko vredne, ali je publika večeras pokazala da je Mirjana Marković ipak bila u pravu. Mirjana je, kao recenzent knjige insistirala da predstavim “Damare duše” i ovde u gradu na Majni. Toliko je bila sigurna da smo prvu promociju imali upravo u Sremskoj Mitrovici, gradu gde je ona predsednica Književne zajednice – navodi Vesna Čvorić Kebedis.

Ona na organizaciji promocije zahvaljuje Srpskoj književnoj radionici i Srpskoj pravoslavnoj opštini u Frankfurtu.

Jagoda, Mirjana, Vesna i Branimir
UZ KNJIGU I POSVETA: Autorka je potpisivala svoje delo

Saradnja sa rasejanjem

Stihove iz “Damara duše” čitao je Branimir Mitrović, pisac i potpredsednik Srpske književne radionice, a o zbirci pesama govorila je Mirjana Marković iz Sremske Mitrovice.

– “Damari duše” je zbirka ljubavnih i rodoljubivih pesama. Govori i o periodu iz detinjstva autorke koje su ostali u njenom sećanju. Iako živi ovde u Nemačkoj, oseća se žal za otadžbinom koja je veoma prisutna u njenoj poeziji. Dodala bih da je divno što se ovde okupljate i što radite na očuvanju srpske kulture i srpskog jezika. Vesna je i član naše Književne zajednice Sremske Mitrovice i imamo izuzetnu saradnju sa piscima iz dijaspore – rekla nam je Mirjana Marković.

Detaljnije