Ispravljena velika nepravda

U salonu Rezidencije ambasadora SRJ u Parizu Radomira Diklica, urucivanjem pasoša NJ.k.v. knezu Aleksandru (Pavla) Karadordevicu, kneginji Barbari i kneževicu Dušanu ispravljena je nepravda koja datira još od 8. marta 1947. godine. Odlukom Savezne skupštine SR Jugoslavije od 27. februara 2001. godine, ukinut je Ukaz o oduzimanju državljanstva i imovine porodici Karadordevic, pa je svecano urucivanje jugoslovenskih pasoša održano u Parizu, u prisustvu clanova Ambasade SRJ i najbližih prijatelja porodice Karadordevic.
U svom obracanju prisutnima, ambasador Diklic je rekao:
– Evo, na jugoslovenskom tlu urucujem kneževskoj porodici Karadordevic jugoslovenske pasoše i formulare za njihov povratak u SRJ. Meni je to izuzetna cast, jer nova vlast Jugoslavije ispravlja jednu od velikih nepravdi. Nadam se da su ovakvi cinovi poslednji i da ih više nece biti, jer je Jugoslavija zemlja svih njenih gradana. NJ.k.v. knez Aleksandar je uvek bio vezan za Jugoslaviju i te veze nikad nije prekidao. Sada se zajedno radujemo da je ispravljena nesrecna administrativna greška.

Položaj dijaspore

– Pravo gradanstva i mogucnost da se konkretno ucestvuje u politickom životu Srbije moraju dobiti svi Srbi i njihovi potomci koji danas žive u dijaspori. Isto pravo, sa dvojnim državljanstvom, moraju imati i svi Srbi koji su proterani iz Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Srbi iz dijaspore moraju biti inkorporirani u svoju naciju, kako bi dali svoj doprinos srpskoj buducnosti i kako bi u matici konacno prestali da ih smataraju obicnim „gastarbajterima“. Zato u novom Ustavu Srbije treba predvideti i ustrojavanje institucije Senata, u kome bi jedan broj mesta pripao izabranim predstavnicima naše dijaspore – zakljucio je knez Aleksandar.

Usledila su cestitanja, buket cveca za kneginju, kojoj je prvi savetnik Ambasade Borka Božovic urucila knjigu „Pirotski cilimi“. Stigao je i šampanjac, kao pratilac prijatnog druženja.
– Okoncano je moje izgnanstvo. Posle 22.190 dana i noci, potomak oca moderne Srbije vožda Karadorda, Srbin i covek koji je više od pola veka proveo bez svoje otadžbine, prognanik i dosadašnji izgnanik, konacno i zvanicno to prestaje da bude.
U mojim mislima su sada moj otac, knez Pavle, moja majka, kneginja Olga i moj brat, knez Nikola. Oni nisu medu živima. I oni su, kao i ja bili izloženi velikom necoveštvu. Ovim je i njima vraceno dostojanstvo. Želim da se što pre obelodani istorijska istina o knezu Pavlu, da se sa njegovog imena skine ljaga za koju su podjednako krive antisrpske politike gospodina Vinstona Cercila i druga Josipa Broza.
On se zahvalio Francuskoj koja im je pružila utocište i sadašnjim vlastima u Beogradu što je Karadordevicima vraceno pravo gradanstva i što više nisu bez otadžbine.
– Podsecam sadašnje vlasti u Beogradu da casnoj i viteškoj srpskoj politickoj emigraciji mora biti vraceno dostojanstvo. Svim Srbima koji su se na razne nacine borili protiv laži i zla komunizma srpska država duguje zahvalnost!