I suza kane uz krajiške priče

Udruženje Srba Krajišnika „Petar Kočić“ iz Dortmunda proslavilo je Sv. arhangela Mihaila u parohijskom zdanju Svetog Luke u Dortmundu.

Svečarska znamenja koja su osveštali sveštenici Zoran Ilić i Danilo Dangubića pripremili su svi članovi zajedno. Časni oci zahvalili su na svim dobrima koje je udruženje činilo i čini u prvom redu za nejač u zavičaju.

Na slavskoj trpezi se uz prase i jagnje našlo još svega i svačega iz krajiškog podneblja. Čule su se brojne vesti iz rodnog kraja o onima koji su se vratili u Potkozarje i uživaju zasluženu penziju.

Jedan od najstarih krajiških dobrotvora Ostoja Oste Borković, koji je kao dečačić od pet godina preživeo pakao Jasenovca, pripovedao je o mnogo o krajiškoj kulturi i običajima a kako i ne bi kada je i sam jedan od osnivača fondacije i USK „Petar Kočić“.

Slobodan Vergić, predsednik Udruženja i Fondacije „Petar Kočić“ nije krio zadovoljstvo svečarskom atmosferom. Bio je vidno dirnut Ostinim sećanjima i očinskim rečima koje uputio mladima. Ostine reč izmamile su i suze Milice Srdić, koja zbog toga nije uspela ništa da kaže gostima slave.

Gosti su se počastili i prelepom tortom koju je pripremila Gordana Maksimović a koju je na slavu donela njena svekrva Nada Maksimović.

Чланак I suza kane uz krajiške priče се појављује прво на Vesti online.

Original Article