Hramovi bili pretesni

hramovi-bili-pretesni
Hramovi bili pretesni

Z. Mirković

Praznična liturgija u hramu Vaskrsenja Hristova

Srbi širom Austrije proslavlili su Vaskrs poštujući običaje kao i u matici, u velikom broju prisustvovali su prazničnim liturgijama, a potom prazničnoj trpezi. Više hiljada vernika prošlo je kroz sva četiri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beču.

Ispred hrama Vaskrsenja Hristova u 2. bečkom okrugu bio je dug red vernika, a crkva ispunjena Srbima koji su došli da na tradicionalan način proslave najveći praznik.

Nakon služenja vaskršnje liturgije podeljena su vaskršnja jaja, a proslavljanje Vaskrsa nastavljeno je tradicionalnim međusobnim kucanjem vaskršnjim jajima pozdravljanjem “Hristos voskrese – Vaistinu voskrese” i prazničnim trpezama u krugu porodice.

Državni vrh Austrije čestitao je Vaskrs pravoslavnim vernicima uz želju da ovaj praznik proslave u miru sa svojim porodicama.

DUG RED: Vernici ispred crkve u 2. bečkom okrugu

Čestitke su uputili predsednik Aleksander van der Belen, kancelar Karl Nehamer , gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, Maksimilijan Kraus, šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije u bečkoj skupštini, Harald Vilimski nosilac liste slobodaraca na predstojećim izborima za Evropski parlament i Konstantin Dobrilović, kandidat Slobodarske partije za evroposlanika .

Inače, u Austriji živi više od pola miliona pravoslavnih vernika, među kojima su najbrojniji Srbi.

Detaljnije