Hoće li poljoprivrednici krenuti ka Beogradu, ili će Vlada Srbije u Kisač: „Svi znaju koji su zahtevi. Nema odustajanja“

hoce-li-poljoprivrednici-krenuti-ka-beogradu,-ili-ce-vlada-srbije-u-kisac:-„svi-znaju-koji-su-zahtevi.-nema-odustajanja“

Poljoprivrednici iz Vojvodine su štrajku već osam dana. Njihovi glavni zahtevi su uređenje robne berze i dizel na pumpi bez akcize, a pored tih imaju i druge zahteve, za koje kažu da su im ranije obećani, ali nisu ispoštovani. Hoće li biti pregovora sa Vladom?

Moguće, ali nakon ispunjena ove dve glavne stavke, sudeći prema rečima jednog od glavnih ljudi Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Milete Slankamenca.

Kako je naveo, pre daljih razgovora, poljoprivrednici traže da se prvo realizuje sporazum potpisan u maju.

„Sporazumom u maju dogovoreno je da se dizel na pumpi prodaje bez akcize u njenom punom iznosu na pumpi, a ne da platimo punu cenu i čekamo da vrate 50 dinara“, rekao je Slankamenac.

Poljoprivrednici kažu da će nastaviti sa blokadama sve dok im se ne potvrdi da će na pumpama imati dizel bez akciza.

Kada se ispune ti uslovi, kako je rekao, može se razgovarati o visini subvencija po hektaru za narednu godinu, taksama o odvodnjavanju i drugim zahtevima.

„Blokade ćemo prekinuti kada se ispune ti uslovi i predstavnici Vlade Srbije dođu kod nas na pregovore u Kisač“, rekao je Slankamenac.

Za ovih osam dana ispostavilo se da blokade nisu sasvim plodotvorne.  Sada se čini da su poljoprivrednici apsolutno odlučni. Međutim, usled teškoća i pritisaka sa kojima se suočavaju, može se legitimno postaviti pitanje dokle će izdržati? I koji im je sledeći korak?

Za Nedeljnik je govorio predsenik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Bojan Jocić. On je naveo da Sindikat potpuno podržava sve zahteve poljoprivredika, ocenivši ih realnim i da samo ujedinjeni mogu da očekuju ispunjenje.

„Ono što se traži jeste minimum koji država mora da obezbedi poljoprivrednicima kako bi njihov rad imao smisla. Poljoprivrednici hrane naše građane, očekujemo da će upravo građani da prepoznaju koliko nam oni znače i da će na svakom koraku u ovoj njihovoj teškoj borbi da ih podrže“, priča Jocić.

Reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da guraju ruku građanima u džep“ Mileta Slankamenac rekao je da to nije tačno, jer su njihovi proizvodi, žitarice i uljarice, najjeftiniji.

„Od poljoprivrednika se godinama otima, kao i od građana, visokim maržama, meso sa svinjske plećke je u Crnoj Gori 500 dinara za kilogram, a u Srbiji 800-900 dinara“, rekao je Slankamenac i dodao je da su danas blokade nastavljene na svim lokalnim saobraćajnicama kao i prethodnih dana.

Protest poljoprivrednika predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja „Elemirski paori“ iz Elemira, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“ i uduženje „Stig“.

„Poljoprivrednici hrane naše građane, očekujemo da će upravo građani da prepoznaju koliko nam oni znače i da će na svakom koraku u ovoj njihovoj teškoj borbi da ih podrže“, Bojan Jocić

Poljoprivrednici kažu da će nastaviti sa blokadama sve dok im se ne potvrdi da će na pumpama imati dizel bez akciza.

„Mi smo uputili mejl Ministarstvu u kojem se obraćamo da nam ispune zahtev da nam gorivo bude bez akcize sa PDV-om na svim pumpama, pa bismo onda došli na pregovore u Ministarstvo da se dogovaramo oko daljih koraka“, poručuje Marko Gabrić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je predstavnike udruženja poljoprivrednika, koji u nekoliko gradova u organizuju proteste, da dođu danas na sastanak.

O situaciji sa blokadama poljoprivrednika, govorile su i istaknute ličnosti ovog društva koje su potpisale ProGlas, kao poziv građanima da se probude i izađu na izbore.

„Pošto odlazim u Barandu i brat mi se između ostalog bavi poljoprivredom, znam da je položaj poljoprivrednika možda najgori u istoriji. To poniženje koje poljoprivrednici  doživljavaju sistemski već godinama mislim da je sada doseglo vrhunac. Zaista se čudim da ih je toliko malo koji protestuju. Svakako, ceo događaj uliva neku nadu“, rekao je Dragan Bjelogrlić u „Utisku nedelje“.

Post Views: 58

Originalni tekst