Kako su članovi ratne vlade Izraela ušli u sukob sa porodicama talaca: „Nije vreme za to…“

kako-su-clanovi-ratne-vlade-izraela-usli-u-sukob-sa-porodicama-talaca:-„nije-vreme-za-to…“

Porodice talaca koje su palestinski ekstremisti odveli u Pojas Gaze, su danas zamolili izraelske poslanike da ne razmatraju zakon o smrtnoj kazni za osuđene palestinske ekstremiste, uključujući umešane u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra kada su taoci oteti.

Porodice koje predstavljaju neke od 240 ljudi otetih tog dana, rekle su ministru javne bezbednosti Izraela, ultradesničaru Itamaru Ben-Gviru, da bi takav zakon mogao da izazove gnev Hamasa i dovede u opasnost živote njihovih rođaka.“

„Ne sada kada su životi naših voljenih u pitanju, kada je mač na njihovom vratu“, rekao je Gil Dikman, čiji se rođak drži u zatočeništvu u Gazi, tokom saslušanja u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Saslušanje Komiteta za nacionalnu bezbednost pretvorilo se u viku poslanika nacionalista i porodica talaca, preneo je AP.

Ministar Ben-Gvir je na platformi X potom objavio da je taj zakon „važno sredstvo povećanja pritiska na Hamas“.

„Na Bliskom istoku netremice udaraš neprijatelja svakim sredstvom i nateraš ga da kleči“, rekao je Ben -Gvir.

Ofir Kac koji predvodi vladajuću koaliciju, iz konzervativne partije Likud premijera Benjamina Netanjahua je rekao novinarima da se o amandmanu na krivični zakon neće glasati dok ga ne razmotre Netanjahu i članovi vlade.

„Prestanite da govorite o ubijanju Arapa i počnite da govorite i spasavanju Jevreja“, rekao čovek čija su supruga i kćerka među taocima, preneli su izraelski mediji.

Na osnovu predloga zakona, na inicijativu jedne članice Kneseta ultradesničarke, jedina kazna za nekoga ko je osuđen za ubistvo građanina Izraela iz rasističkih pobuda ili neprijateljstva prema izraelskoj javnosti „kako bi se nanela šteta državi Izrael i oživljvanju jevrejskog naroda na našoj zemlji“ je smrtna kazna.

Advokat koji je danas predstavljao porodice je rekao da aktuleni zakon već omogućava smrtnu kaznu protiv „terorista“.

Post Views: 91

Originalni tekst