Heroina iz Vrdila

U sali Crkvenog centra u Minhenu nedavno je gostovala Maja Kovačević (39) iz Kraljeva, majka jedanaestoro dece, pravi heroj borbe protiv bele kuge u Srbiji. Gošću je pred prepunom salom posetilaca predstavio jerođakon Stefan Jugović.

Maja Kovačević se pre dve godine uselila u kuću u selu Vrdila kod Kraljeva, a kod podizanja doma za brojnu porodicu pomoglo joj je sestrinstvo manastira Žiča. U ovoj kući ima dovoljno mesta za Maju i njenih „11 Jugovića“ od dve do 14 godina.

Jerođakon Stefan Jugović je istakao i da je ona autor dve zanimljive knjige koje govore o ženama koje su poznate i cenjene u srpskoj istoriji i pravoslavlju. To su Anastasija, majka Svetog Save i Sveta Petka.

– Gostovanje Maje Kovačević u Minhenu je značajno i zbog toga što je reč o ženi koja ličnim primerom svedoči o značaju porodice, pogotovo sa više dece koju podržava u pravoslavnom duhu i ljubavi. Bilo je vrlo interesantno kada je Maja govorila o svakodnevnom životu u porodici u kojoj ima tri ćerke i osam sinova. Ona je ispričala jedan simpatičan detalj kako njihova deca jednu čokoladu dele tako da svako dobije po parče, ali nikad ne zaborave majku. To je sasvim drugačija situacija u odnosu na ono što se događa u današnjim porodicama, gde svako dete dobije po čokoladu koju ne deli ni sa kim. Posetioci su bili oduševljeni njenom pričom i zalaganjem za porodice sa više dece – istakao je jerođakon Stefan Jugović.

Tokom gostovanja u Minhenu jednu Majinu pesmu otpevale su sestre Dragana i Marija Simić iz Linca, a jednu pesmu je otpevala i Maja sa ćerkom. Sve to publika je pozdravila gromoglasnim i dugim aplauzom. Posle toga je u neposrednom razgovoru sa gošćom iz Kraljeva bilo prilike da se sazna još ponešto o ovoj zaista hrabroj ženi, koja sama podiže jedanaestoro dece posle nedavne smrti supruga Radiše. Kupovinom njenih i knjiga koje je donela na gostovanje u Minhenu, posetioci su podržali borbu za porodice s više dece, ali i rad Udruženja građana za pomoć porodicama sa pet i više dece „Kneginja Persida Karađorđević“, koje je osnovala i vodi i na taj način bori se protiv bele kuge i za obnovu kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji.

„Kondir Majke Jugovića“

Maja je nastavila da izdaje časopis „Glas Srbije“, koji izlazi 28 godina, a u njemu je bila koleginica svog pokojnog supruga i novinara Radiše Kovačevića. Maja je 2015. godine dobila „Kondir Majke Jugovića“ koji joj je dodelila Srpska kraljevska akademija kao nagradu majkama koje imaju više od devetoro dece.

Чланак Heroina iz Vrdila се појављује прво на Vesti online.

Original Article