Još se uzda u dobre ljude

Više naših čitalaca u poslednje vreme interesovalo se šta je sa Milošem Jovanovićem iz Troštica kod Novog Pazara, teško obolelim ratnikom s Košara, koji je sa majkom Rosom i sestrom Marinom dugo živeo u trošnoj straćari bez vode i struje, nije mogao da se leči, niti da izdejstvuje zdravstvenu knjižicu, socijalu ili invalidsku penziju.

Tek kada su „Vesti“ pre dve godine pokrenule akciju za pomoć ovom do tada od svih zaboravaljenom braniocu Srbije na Kosovu, javili su se dobri ljudi iz cele Srbije i naše dijaspore. Među njima su i brojni Miloševi saborci, a potom i Vojska Srbije, koji su Milošu pomogli da u svom zabitom selu na padinama Golije izgradi kuću, ode na VMA, dobije lekove i znatno popravi svoje zdravstveno stanje. U odnosu na period od pre dve-tri godine, Miloš, Rosa i Marina sada žive znatno bolje, ali se još suočavaju s brojnim problemima koje sami ne mogu da reše.

– Još smo u bespuću, pa čim padne kiša ili sneg obično smo odsečeni od sveta. Vojska je svojevremeno počela popravku puta do Troštica, njihov dolazak mnogo nas je obradovao, ali se glavna mašina odmah pokvarila, otišli su i uprkos obećanjima da će ponovo doći, više se nisu vratili. Bujice su, međuvremenu, odnele i ono malo puta što smo ranije imali – priča Miloš i dodaje:

– Kuća nam je dobra i u njoj nam je lepo, ali je nevolja što je zimi puna vlage. Majstori su nam rekli da treba da uradimo izolaciju i trotoare, a potom malterisanje i fasadu, sve to po nekim proračunima moglo bi da se završi za oko 1.500 evra. Tokom ove godine dobili smo nekoliko donacija i sakupili 500 evra, međutim, većinu smo morali da potrošimo za moje i majčino lečenje i lekove. Zato se još uzdam u dobre ljude.

Miloš je, inače, samo zalečen, ali i dalje ne može da skine ogromnu kilažu (nastalu zbog stresa, hormonskih i metaboličkih poremećaja). Muče ga nesanica, glavobolja i psihički problemi, a sve je to posledica strahota koje je kao 20-godišnjak preživeo na Košarama.

– Sada, hvala bogu, ima zdravstvenu knjižicu i skromnu socijalnu pomoć, mada su lekari na VMA konstatovali da je totalni invalid i još se borimo za invalidsku penziju. Zahvalni smo svim dobrim ljudima koji su nam pomogli, a posebno čitaocima „Vesti“ iz dalekog sveta koji su nam slali i još uvek nam šalju vrlo vredne priloge, kao i Hidu Muratoviću. Svima želimo srećnu Novu godinu, mnogo zdravlja i radosti – ističe Miloševa sestra Marina koja je stub porodice jer, osim o bolesnom bratu, mora da brine i o majci Rosi koja boluje od karcinoma dojke.

Murga brine za odeću

Vlasnik poznate novopazarske tekstilne fabrike Pionir-Mur Muamer Muratović Murga godinama besplatno oblači većinu štićenika Humanitarnog mosta „Vesti“ i Humanitarne organizacije Ljudske sudbine Hida Muratovića. Svaka tri meseca Murga oblači i Miloša Jovanovića, njegovu sestru i majku. To je, posredsvom Hida Muratovića, učinio i pre nekoliko dana obezbedivši Jovanovićima po nekoliko pari trenerki.

Чланак Još se uzda u dobre ljude се појављује прво на Vesti online.

Original Article