Halyard Mission Foundaton odrzala uspesan dogadjaj u Arizoni – Avala News

halyard-mission-foundaton-odrzala-uspesan-dogadjaj-u-arizoni-–-avala-news
Halyard Mission Foundaton odrzala uspesan dogadjaj u Arizoni – Avala News

Прича о акцији спасавања америчких пилота током Другог светског рата у Србији, која је описана у филму Хероји Халијарда и ТВ серији Ваздушни Мост, која је недавно приказана на РТС-у, наставља да живи широм Америке. Тако је у Комеморативном Музеју Америчког Ратног Ваздухопловства у Меси, на територији Финикса, највећег града савезне државе Аризона, одржана редовна изложба и презентација, у сарадњи са мисијом Халијард фондације која делује у Србији и САД.

Велика атракција је авион Дакота Ц 47 који је учествовао у пилотској спасилачкој мисији у Србији 1944. године, а испред њега су играли малишани из Српског фолклорног ансамбла у Аризони.

Члан управног одбора фондације мисије Халијард Ранко Ристић је после дуже потраге успео да успостави контакт са Кенетом Вокером, сином јединог пилота из групе Таскиги Ермен обореног изнад Србије, Џејмса А Вокера.

Иначе, Таскиги Аирмен су били група афроамеричких пилота који су се борили у Другом светском рату.

Кенет Вокер је на догађај дошао са супругом Синтијом, а менаџери Фондације Халиард мисија упознали су га са осталим члановима породица спасених пилота.

Вокер износи један занимљив детаљ. Наиме, његовог оца је током боравка у Србији скривала и помагала породица данашње министарке културе Србије Маје Гојковић, тачније њен деда. Каже да му је отац рекао да никада није заборавио гостопримство српске породице и народа из прањанског краја.

Чак је свом сину рекао да су га у Србији боље третирали него када се вратио кући. Додаје да је током 39-дневног боравка у Србији научио и да говори српски језик.

Кенет Вокер каже да мисија Фондације Халиард игра велику улогу у томе да операција спасавања америчких пилота буде све познатија у Србији и Сједињеним Државама.

About The Author

Originalni tekst