Gujon: Istinu o Srbiji moj otac je saznao od srpskih pisaca iz Francuske

gujon:-istinu-o-srbiji-moj-otac-je-saznao-od-srpskih-pisaca-iz-francuske

Uprava a saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Arno Gujon

U Parizu je počeo Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva, koji je, putem video linka, svečano otvorio Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. On je govorio kako su srpski književnici u Francuskoj uticali na širenje istine o događajima iz devedesetih.

– U vreme kada su Srbi bombardovani osiromašenim uranijumom a Francuzi lažima o Srbiji i Srbima, moj otac je istinu našao u knjigama srpskih pisaca objavljenih u izdavačkoj kući “Laž d’om (L’Age d’homme)”, koju je vodio pokojni Vladimir Dimitrijević. Bez dela Komnena Bećirovića, Dušana Batakovića, Koste Hristića i drugih, istina se ne bi probila u Francuskoj i ne bi bilo prosrpskih književnika poput Patrika Besona, ali ni moj otac ne bi mogao da prenosi našoj porodici tu istinu o Srbiji. Bez tih saznanja možda ne bih osnovao humanitarnu organizaciju za pomoć Srbima s Kosmeta i moj životni put bi bio sigurno drugačiji. Zato sam zahvalan srpskim piscima iz dijaspore koji su probijali medijsku blokadu na Zapadu – ispričao je Gujon.

Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva okupiće oko 70 učesnika iz celog sveta. Održava se u crkvi Sveti Sava u Parizu, od 28. septembra do 2. oktobra.
Manifestaciju su organizovali Savez Srba Francuske i udruženje “Singi Art – Mondo Kult”, a Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu finansira ovaj sabor treći put.

Detaljnije