Predstavljena knjiga eseja „Gospodari zaustavljenog vremena“ Veselina Mišnića

U velikoj sali Biblioteke grada Beograda, Veselin Mišnić iz Kolašina, predstavio je publici svoje obimno delo „Gospodari zaustavljenog vremena“, na oko 500 strana ispisane prikaze knjiga i eseje o nizu naših poznatih književnika.

„Ti ljudi o kojima sam ja pisao su gospodari zaustavljenog vremena, jednim delom već zakoračili u večnost, a čiji si ti deo večnosti ti si gospodar vremena. Mada, ima drugo mišljenje da vreme o večnosti ne postoji. Ali, kad se neko domogne večnosti, on je postao, ipak, gospodar vremena“, kaže Mišnić.

Ima li Crne Gore, odnosno zavičaja, u Vašim knjigama?

„Ima dosta Crne Gore, ali i u drt+ugim knjigama, romanima, pripovetkama, pesmama…nemoguće je da čovek ne ponese deo svog zavičaja. Ipak, ja sam pisac kosmopolita, pisac svih prostora, pa možda i svih vremena…možda zvuči neskromno, ali je tako. Ne vezujem se uvek za jedno podneblje i više stavljam akcenat u mojim pripovetkama i pričama na neku psihosomatiku, na neku misaonost, ne vezujem priče za neke velike istorijske teme, ali za mene je svaki čovek velika tema. Okrećem se običnim ljudima, koji i nisu obični jer imaju neverovatne priče“, kaže književnik.

Izabrane eseje u skraćenoj formi čitala je Gorica Vuković iz Udruženja Mojkovčana u Beogradu, dok je ovaj vrsni književni pregalac, romanopisac, pripovedač, pesnik, satiričar, kritičar i esejista nadahnuto govorio o svakom pomenutom i u njegovoj knjizi opširno i maestralno predstavljeno piscu.

Veče je vodio i organizovao pesnik i domaćin Živko Nikolić iz Biblioteke grada Beograda.

Detaljnije