Čestitka povodom Dana nezavisnosti SAD

02.jul 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD i tom prilikom ambasadoru Antoniju Godfriju uručio čestitku, upućenu predsedniku Džozefu Bajdenu u kojoj se, između ostalog, kaže:

„Svakog 4. jula građani SAD slave sećanje na borbu za slobodu i samostalnost, krunisanu u Deklaraciji o nezavisnosti, usvojenoj pre 245 godina. Mi, u Srbiji, delimo univerzalne vrednosti, oličene u Deklaraciji, a to je da su „svi ljudi stvoreni jednaki i da je njihovo neotuđivo pravo – pravo na život, slobodu i težnju ka sreći”.

Upravo zbog ideje slobodarstva i inspirisana verom u istinu i pravdu, Srbijaje, u teškim istorijskim trenucima, bila saveznik SAD. U svetlu 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa naših dveju zemalja, takvi primeri istorijskog savezništva trebalo bi da nam posluže kao putokaz za dalji razvoj naših odnosa.

Srbija je opredeljena za snažniju saradnju sa SAD, koje vidimo kao partnera u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i u suočavanju sa različitim izazovima današnjice. Uveren sam da naši prijateljski odnosi doprinose miru i stabilnosti u regionu, do čega nam je veoma stalo, kao i promociji demokratskih vrednosti koje delimo, a u korist bezbednijeg i naprednijeg sveta. Dozvolite mi zato da izrazim zadovoljstvo zbog konkretnih koraka u jačanju bilateralne saradnje, kakav je otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu“, kaže se u čestitki predsednika Vučića.


Izvor: www.predsednik.rs
Foto: www.predsednik.rs