EPS, ups: Godinu dana od pokretanja slučaja u kom nema rešenja, samo razrešenja

eps,-ups:-godinu-dana-od-pokretanja-slucaja-u-kom-nema-resenja,-samo-razresenja

Pre godinu dana pokrenut je „slučaj Elektroprivrede Srbije (EPS)“, kada je ukupno deset osoba uhapšeno pod sumnjom da su odobrili i platili nezavršene radove i tako oštetili EPS za skoro 7,5 miliona dolara. Pokrenuti predmet, do danas nije razrešenl

Hapšenja su se dogodila zbog sumnje na zloupotrebe u EPS-u i sprovedena su po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

„Privedeni su se sumnjičili za pranje novca i poresku utaju u okviru proširenja istrage“, saopštilo je tada tužilaštvo.

Hronologija kaže sledeće. Tužiteljka Bojana Savović prvo izdaje nalog za hapšenje šestoro ljudi. Tužiteljku smenjuju, privode još četvoro. Puštaju privedene u avgustu, baš kada je isticao rok za podizanje optužnice. One, koje ni pola godine kasnije – nema.

„A optužnice nema jer se još od juna prošle godine čeka izveštaj veštačenja“, pisao je Insajder.

U novembru je Tužilaštvo taj nalaz tražilo urgencijom, ali kako je zadatak vrlo složen, veštaci su rekli da im je potrebno još vremena, do kraja februara ove godine. Februar je prošao, mart teče, a podatak da je taj dokument stigao na odredište nije poznat.

Hapšenja su vršena u etapama. Dva, pa četiri, pa ostatak. U drugom krugu, četvorici uhapšenih, osumnjičenih u slučaju zloupotrebe preko lazarevačke firme „Bauvezen“ bilo je određeno zadržavanje do 48 sati, u roku u kome je predviđeno saslušanje u Višem tužilaštvu.

Iz navedenih protivpravnih radnji proizilazi i osnov sumnje da su osumnjičeni izvršili i poresko krivično delo kojim je prouzrokovana šteta za budžet Srbije u iznosu od 76.445.260,00 dinara.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela pranje novca i poreska utaja iz Krivičnog zakonika, kao i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Podsetimo, samo dan nakon hapšenja prvih šest osumnjičenih u februaru prošle godine, kada je priveden i direktor firme Bauvezen, Viši javni tužilac prerasporedio je u drugo odeljenje dve tužiteljke koje su bile zadužene za ovaj predmet.

Smenjena tužiteljka Bojana Savović tada je potvrdila da je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije prebačena u drugo odeljenje, ali je demantovala navode iz saopštenja Višeg javnog tužilaštva da je sama izrazila želju da radi u nekom drugom odeljenju.

„Netačni su navodi da sam izrazila želju da radim u drugom odeljenju i apsolutno su netačni navodi tužilaštva da sam na bilo koji način odugovlačila predmet“, rekla je Savović, koja je duže od godinu vodila ovu istragu.

Pre godinu dana, advoakti i sudije su tražili pred Vladom Srbije da se u odeljenje za sprečavanje korupcije vrate dve smenjene tužiteljke i da završe započeto „Slučaj EPS“.

„Neka ovo bude početak srpskog scenarija, Rumuni su isto izašli zbog tužiteljke, neka se ovde izađe zbog novog scenarija“, izjavila je u martu 2023. godine advokatica Sara el Sarag.

Slučaj do objavljivanja ovog teksta ostao je nerazrešen, sa pokojim zapletom.

„Prema mojim informacijama, to je povereno Gradskom zavodu za veštačenja. To je na žalost nekada bila referentna ustanova, danas je to jedna ustanova kojom rukovodi kadar SNS-a, njihov lojalni partijski vojnik i možda je i to jedan od razloga zašto se kasni s tim veštačenjem“, navodi advokat Ivan Ninić.

On dodaje da sigurno postoje pritisci.

„Sigurno je da je ovo jedan od onih predmeta za koje je zainteresovana politička elita, jer ovde nije samo pitanje da li je nešto urađeno, fiktivno fakturisano, da li je novac izvučen. Ovde je pitanje gde je završio novac“.

„Slučaj EPS“ puni svoj prvi rođendan, ali niko od nas nema razloga za slavlje. Privedi, smeni, oslobodi, pokreni, ne zatvori.

Post Views: 1

Originalni tekst