Dva barda vode u “svemir”

dva-barda-vode-u-“svemir”

Z. M.

Pesnički glumački svemir

Jedan od naših najčitanijih pesnika, akademik Matija Bećković i bard srpskog glumišta Petar Božović prirediće 4. novembra bečkoj publici veče za uživanje u programu koji je nazvan Pesnički glumački svemir. To je jedan od programa koje povodom obeležavanja značajnog jubileja – decenije postojanja, organizuje udruženje A:Kultura iz Beča. Nema bolje pozivnice od biografija dvojice umetnika koji su ostavili ogroman trag u srpskoj književnosti i glumi, kaže Milorad Samardžija, predsednik udruženja A:Kultura.

– Matija Bećković je pesnik, pisac, akademik, jedan od najčitanijih pesnika današnjice, koji je objavio na desetine zbirki pesama, beseda, dramskih tekstova, jednočinki, kao i TV drama. Prevođen na mnoge jezike, dobitnik je brojnih književnih nagrada – naveo je Samardžija i podsetio da se Bećkovićeva prva knjiga, sa poemom koju je posvetio supruzi Veri Pavladoljskoj na naslovnoj strani, našla u Gutenbergovom muzeju i Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

A uz Matiju Bećkovića možda i nema boljeg ko bi mu pravio društvo na sceni, od glumca poznatog i po monodramama, “Reče mi jedan čo’ek”. “Ćeraćemo se još” i “Kad budem mlađi”, koje izvodi upravo po – Bećkovićevim tekstovima.

“Bard srpskog glumišta. Boem, izrazitog smisla za humor, koji je tokom višedecenijske karijere odigrao više od 250 filmskih, TV i pozorišnih uloga. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja”, podseća Samardžija.

On izražava zadovoljstvo što će upravo dva velikana uveličati obeležavanje 10 godina postojanja udruženja.

– Posebne ličnosti iziskuju dodatni kreativni napor i energiju. A dva velikana, pesnik i akademik, Matija Bećković i glumac Petar Božović, sa sigurnošću su izazov koji obećava poseban umetnički naboj i doživljaj. Kada sam razgovarao sa Petrom o ideji da organizujemo veče na kojem bi nastupio sa Matijom, rekao je – ovo nikad nije bilo! Posle nekoliko sati u razgovoru sa Matijom i ideji da gostuje kod nas sa Petrom rekao je – ovo nikad nije bilo! Tada sam se setio Matijine pesme “Ovo i ono” i stiha: “Ovo nikad nije bilo. I hteli smo ono što nikad nije bilo” – priča Samardžija.

Upravo zato taj citat je postao slogan događaja, pored zasluženog naslova Pesnički glumački svemir.

Program počinje u 19.30 u VHS Rudolfsheim-Fünfhaus, Schwendergasse 41, 1150 Wien. Ulaznice po ceni 19,24 ili 28 evra mogu da se kupe putem sajta: https://shop.eventjet.at/akultura

Milorad Samardžija

Finale proslave u decembru

Samardžija navodi da će 20. novembra biti održan omiljeni muzički festival Zlatna pčela, za decu i mlade, a 24. novembra uslediće austrijska premijera dokumentarnog filma o Arčibaldu Rajsu u režiji Gorana Vukčevića iz Novog Sada. Muzički program na temu, susret sa autorima i glumcima, biće poseban deo programa, dodao je Samardžija.

– Decembar će biti mesec finalne trodnevne proslave našeg jubileja, sa tri različita programa i posebno koncipiranog svečanog programa sa jedinstvenom temom, sjajnim gostima i našim članovima. U januaru, kako smo i počeli ovu jubilarnu, a za sve nas neverovatnu sezonu, učestvovaćemo na jubilarnom, 25. Svetosavskom balu u Hofburgu, gde mi je po drugi put pripala čast i uloga umetničkog direktora bala – rekao je Samardžija.

Detaljnije