Duhovne mostove najlepše grade pesnici

Mnogo je toga što povezuje dve susedne i prijateljske zemlje, Srbiju i Mađarsku, a još jedna spona između njih je i najnovije izdanje antologije pesama „Novi duhovni most“.

„Na kraju pandemije, stiže mi jedan poziv od kolege Bordaša iz Novog Sada, da će krenuti sa ovom antologijom. Imala sam jednu svoju viziju kako ću da izgradim svoj deo posla i koje pesnike ću da uzmem odavde“, kaže Marijate Vujčić, urednik izdanja.

Zbirka sadrži po dve pesme u izvornom obliku i prevodu od 22 savremena pesnika iz Novog Sada i 22 pesnika iz Budimpešte i njene okoline.

„Ako prelistamo ovu knjigu, videćemo da je zastupljeno 6 jezika i 7 pisama, prema tome, nije to bilo jednostavno sastaviti. Ali, držali smo se tog principa da svako objavi pesmu u originalu. Bilo je dosta kompikovano ali mislim da smo uspeli u tom našem poduhvatu“, kaže Đeze Bordaš, urednik izdanja.

Broj 22 nije slučajan jer je Novi Sad ove godine evropska prestonica kulture.

„Imamo u ovoj antologiji, „Novi duhovni most“, Novi Sad – Budimpešta, priču o onom što jeste poezija i to poezija u 21. veku. Mislim da i danas pišemo dobru poeziju“, kaže Nenad Šaponja, izdavač, Društvo novosadskih književnika.

Detaljnije