Dugovi za kiriju do 18.000 dolara!

Građani Melburna koji su se tokom restriktivnih mera 2020. borili da plate zakupninu stanova i kuća, ponovo rizikuju da budu izbačeni na ulicu ukoliko ne plate kirije.

Jedino rešenje je, prema mišljenju Službe za zastupanje, da državna vlada uspostavi moratorijum na zakupnine. Pri tome, treba imati u vidu da pojedini zakupci u ovom trenutku duguju i do 18.000 dolara!

Prošle nedelje, vlada Viktorije produžila je mere ograničenja kretanja u Melburnu za još nedelju dana, ostavljajući pojedince bez dvonedeljne zarade na povremenim ili nesigurnim poslovima.

Od tada je Savezna vlada najavila jednokratnu, privremenu pomoć od $500 za ljude koji rade najmanje 20 sati nedeljno i $325 dolara za ljude koji sedmično imaju manje radnih sati.
Sekretar Unije zakupaca stanova, Ajrini Soledires Nojs, kaže da je pandemija “istrošila finansijske rezerve” mnogih ljudi, posebno međunarodnih studenata i građana koji ne mogu da pristupe pomoći Savezne vlade.
Postoje žitelji prestonice čijih 67% od ukupnih prihoda odlaze na kiriju. Tako da ponovno ostavljanje dve nedelje bez posla dovodi ljude u još dublju nesigurnost, osim ako ne budu zaštićeni od izbacivanja na ulicu, kaže Nojs.
Nacionalni kabinet najavio je šestomesečni moratorijum na deložacije (izbacivanje iz zakupljenih stanova) početkom pandemije, marta 2020. Vlada Viktorije produžila je rok do 28. marta 2021.
Od kada je ukinut, porastao je broj ljudi koji se obraćaju Uniji za pomoć pošto su dobili obaveštenje o iseljenju.
Pojedinci nisu plaćali stanarinu u proteklih 12 meseci, dok se drugi bore da kirije isplate na odloženo.
Prema mišljenju Ajrini Soledires Nojs, moratorijum na deložaciju bi trebalo ponovo da se uvede i da se podrži jačim sprovođenjem, kako bi se osiguralo da stanodavci zaista pregovaraju sa zakupcima o visini kirije.

Nerado snižavanje kirija

Izveštaj Beter Rentinga iz 2020, otkriva da je manje od osam odsto zakupaca koji su tražili – zaista i dobili umanjenje zakupnine, a procenjuje se da pet do 15% njih duguje za iznajmljivanje stanova.

Чланак Dugovi za kiriju do 18.000 dolara! се појављује прво на Vesti online.

Original Article