Dubina i sirina srpskog postanka, trajanja i jezika

From: smiljan pristvnik
To: redakcija@srpskadijaspora.info
Sent: Friday, June 27, 2003 12:44
Subject: Vlada Bosnjak

Dubina i sirina srpskog postanka, trajanja i jezika

Vladimir Bosnjak jedan medju prvima koji su poceli da menjaju ustaljen sud o civilizaciskom i prostornom trajanju Srba, o dubokom korenu iz koga je nastalo Srpsko stablo

Da li smo uspeli, da sidjemo do, najdonjeg kamena..?

Proucavanjem i prikupljanjem dokaza kroz izvore drevnih civilizacija i njihovih „pisanih spomenika“ godinama se bavi (blizu 50.godina), uvazeni Srbin , gospodin Vladimir Bosnjak koji zivi u Melburnu.

Gospodin Bosnjak sistematski dugi niz godina bavi se ovim istrazivanjem i objavio je, bezbrojne clanke na tu temu. Cenjeni Gospodin, poseduje veliku biblioteku – „riznicu i rudnik“!
Takodje , u bliskoj je prepisci sa srpskim lingvistima istoricarima koji istrazuju ovu oblast. Sa pok. g-djom Dr Pjanovic Gospodin Vlada se dugo dopisivao i imao susret.

Imala sam cast i prilike , da upoznam „delice“ rada g-dina Bosnjaka (kazem „delice“ jer je obimna i skoro neiscrpna njegova verbalna riznica znanja , a uz to biblioteka i mnostvo pisanog dokaznog materijala koje poseduje g-din Vlada). Kroz razgovore sa Njim i posete gde mi je ljubazno i srpski domacinski otvorio vrata svoga doma kao i odskrinuo tajnoviti i bogati „vrt “ Srpskog drevnog postojanja!

G-din Vlada BOSNJAK je izvanredna i osobena licnost! Sa svoje pune 92 godine zivota i sa bogatim zivotnim iskustvom snaznog i vecno radoznalog, istrazivackog duha! Sacuvao je svezinu i krepkost duha i dostojanstveno kretanje . Kao oficir kraljevske vojske ucestvuje svake godine u stroju srpskih boraca na godisnjoj velikoj Australskoj paradi OSLOBODIOCA-Anzac Day Parade !

G-din Vlada je zasigurno jedan od malobrojnih istoricara srpskog porekla koji se bave istrazivanjem dalekih dubina postojanja i trajanja Srba. I zasigurno, jedan od jos malobrojnijih koji ima veliku riznicu dokaznog materijala i koji je vise od pola zivota posvetio ovom izucavanju , koji je medju prvima -„otvorio, ta teska i zardjala vrata“! Cika Vlada BOSNJAK OSTAVICE U AMANET I NASLEDJE JEDNOG DANA NEPROCENJIVU VREDNOST MLADIMA KOJI TEK DOLAZE I KOJI CE IMATI SNAGE I VOLJE DA OBJASNE, RAZJASNE I OBELODANE PRAVE ISTINE O POSTANJU SRBA , O JEZIKU DREVNOM I KAMENU TEMELJCU MNOGIH DRUGIH KAO I O SLOZENOJ STRUKTURI DUHOVNOSTI SRPSKOG NARODA I NJENOJ BAZICNOSTI ILI UTUCAJU NA DRUGE NARODE !

Ispunjava me radoscu sto sam imala prilike da upoznam cika Vladu , da ga slusam u njegovim izlaganjima kao i da uzivam njegovo poverenje i da se ta nit ne prekine – da se cujemo ponekad, i na relaciji Sydney – Melbourne ( i posle moga napustanja Melbourne-a). Ovaj moj clanak je skromna oda poste prema velikom duhu casnoga Srbina -g-dina Vladimira Bosnjaka, jednog medju prvima koji su poceli da menjaju ustaljen sud o civilizaciskom i prostornom trajanju Srba, o dubokom korenu iz koga je nastalo Srpsko stablo! Buduce generacije odace punu vaznost i priznanje tom viteskom Srpskom duhu, kako i zasluzuje!