Drina spaja Srbe

Članovi Kulturno-umetničkog društva Kolo iz Minhena nedavno su održali po mnogo čemu poseban koncert, koji je nosio ime „Drina sve nas spaja“, a bio je to ujedno godišnji koncert kojim je obeležena još jedna uspešna sezona. Pre nego što su nastupili dečji, pripremni i izvođački folklorni ansambl, pevačke grupe i narodni orkestar, posetioci su imali priliku da razgledaju izložbu tradicionalnih narodnih instrumenata i narodnih nošnji srpskog življa sa raznih prostora.

Celokupnu „priču“ o Srbima sa obe obale Drine osmislio je profesor muzike i etnolog Aleksa Malić koji je radio scenografiju i režiju ovog vrlo interesantnog i sadržajno bogatog dvočasovnog programa.

– Ideja je da se o Srbima s obe strane Drine, iz Srbije i Republike Srpske, napravi priča koja bi govorila o jednom narodu na dve obale ili strane. To je istorijska priča o vezama koje ih spajaju i ujedinjuju, ali i raznovrsnosti tradicije, kulture i umetnosti koje imaju isti koren. Kroz 20 tačaka programa koji je trajao dva sata, posetioci su imali priliku da vide nešto jedinstveno i do sada neviđeno među našim društvima u ovoj sredini – kaže Aleksa Malić.

Posetioci su zaista uživali u izložbi pre koncerta, ali i pesmi, igri i muzici tokom nastupa tri igračka ansambla, nastupu solista i pevača, kao i narodnom orkestru koji je pratio igrače i pevače.

Celovečernji program kroz koji je pričom Drinu „prelazio“ s jedne na drugu obalu Goran Tica, bio je interesantan i poučan, jer je na mnogo primera isticano jedinstvo jednog naroda koji prirodno deli, ali duhovno i na svaki drugi način spaja reka Drina. Istorija, tradicija, kultura i umetnost jednog naroda na dve obale i strane Drine bogato su predstavljeni i prikazani na originalan način.

Zvanice

Godišnji koncert Kola bio je veliko osveženje i novina u programima i nastupima naših kulturno-umetničkih društava u Minhenu. Ovaj zaista kvalitetan program pratili su, između ostalih, predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Minhenu Slaviša Maletić i Slavko Đokić, protojerej-stavrofor Đorđe Trajković i predstavnici nemačkih gradskih i kulturnih institucija, kao i klubova i udruženja s kojima Kolo sarađuje. Zahvaljujući vrlo pozitivnim reakcijama posetilaca posle koncerta, u KUD Kolo su još odlučniji da i sledeći godišnji koncert bude nešto novo i u ovoj sedini retko viđeno.

Bogat program

Bogat folklorni, pevački i muzički program bio je i svojevrsna šetnja prostorima na kojima žive Srbi na obe obale reke Drine. O tome svedoče i tačke godišnjeg koncerta: Igrale se delije, Šumadija i Pomoravlje, Ozrenski vez, Gluvo glamočko kolo, Ophod čarojica-okolina Mrkonjić Grada, Crna Trava, Dimko delija (splet pesama iz jugoistočne Srbije), Igre iz Leskovca, Igre iz Bujanovca, Dve neveste tikve brale, Pesma kosovskih junaka, Kosovsko Pomoravlje, Svu noć mi bilbil prepeva (solista Tina Ćetojević), Sude mi je vedro nebo (grupa pevača), Dubočke kraljice.

Gusle stare 150 godina

Izložba je imala nekoliko tematskih celina. Prva su bili muzički instrumenti, kao što su gajde, frule, tapan, tamburice. Posebno su bile vredne gusle stare više od 150 godina! Drugi deo činile su narodne nošnje i delovi nošnji srpskog življa iz Srbije i Republike Srpske, među kojima i stara vlaška nošnja stara oko 80 godina. U trećem delu bila je literatura vezana za istoriju, etnologiju i etnomuzikologiju koju je činilo oko 30 knjiga koje govore o folkloru i tradiciji. Poslednji, četvrti deo sadržao je predmete za svakodnevnu upotrebu, kao što su razne činije, vreteno, pegla i drugo.

Izložbu je pripremio profesor Aleksa Malić koji je studirao etnomuzikologiju i dobar deo predmeta je sam sakupio na terenu za vreme studija. Izložba je kod posetilaca izazvala dosta interesovanja pa su s pažnjom razgledani izloženi predmeti, pogotovo oni koji su već zaboravljeni.

Чланак Drina spaja Srbe се појављује прво на Vesti online.

Original Article