Deca iz folklorne akademije „Krug“ iz Sidneja u Kizborou imala prvo gostovanje (FOTO)

Članovi folklorne Akademije Krug gostovali su proteklog vikenda u Melburnu, na trećem godišnjem koncertu folklornog ansambla Šumadija. Za većinu dece iz sidnejske akademije ovo je bilo prvo putovanje i gostovanje van zapadnog dela ovog grada, tako da su na najbolji način naučili da je bavljenje folklorom mnogo više od vremena provedenog na sceni.

Druženje je započelo domaćinskim i toplim dočekom, koji je ganuo i decu i roditelje. Oduševljeni srdačnošću i gostoprimstvom domaćina, obećali su da će i sledeće godine na istom mestu vrlo rado učvrstititi prijateljstvo ponovnim gostovanjem. Deca su, po samom dolasku, vrlo brzo upoznala i nove drugare iz Adelajda koji su doputovali istog jutra.

Na svečanom koncertu, članovi Omladinskog ansambla folklorne Akademije Krug izveli su splet igara iz okoline Beograda i pokazali da po igračkom umeću i ljubavi prema srpskom kolu nimalo ne zaostaju za starijim i mnogo iskusnijim kolegama. Mališani iz Folklornog zabavišta igrali su igre iz Srbije, a Mladi dečiji ansambl igre iz Šumadije.

1 od 6

ZDRAVICA SRPSKOM NARODU: Igor Ilišević


LEPOTICE: Sestre Tijana i Adrijana Alavanja


Naporno, ali poučno putovanje


ZA USPOMENU: Folkloraši iz Sidneja ispred crkve u Kizborou


Jan Zečević – Oj, Kosovo

Ovo gostovanje bilo je još jedna prilika da Krug potvrdi da opravdano nosi zvanje folklorne Akademije čije se delovanje ne ograničava samo na igru. Najpre je više od 600 gostiju bez daha odslušalo Janu Zečević, koja je uz podršku svojih drugara iz folklornog zabavišta otpevala pesmu „Oj, Kosovo, Kosovo“, a zatim je Igor Ilišević zdravicom Ljubivoja Ršumovića, poželeo narodu srpskom da mu se „šta god radio, deca rađaju“, jer će samo tako lepota i bogatstvo srpske tradicije opstati na dalekom, Petom kontinentu.

Koreograf i osnivač Kruga Goran Nikolić nije krio zadovoljstvo što su deca, iako umorna od puta, razumela koliku odgovornost i čast sa sobom nose srpsko ime i srpska narodna nošnja.

– Deca su pokazala da ono čemu ih učim na probama ne igraju samo tehnički tačno, nego ponosno i sa srcem – istakao je Nikolić.

Ako je suditi prema onome što je publika mogla da vidi na bini svečane sale crkve Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou, a i po onome što su mladi igrači Kruga na čelu sa svojim učiteljem pokazali, ne treba da brinemo za budućnost srpske tradicije i folklora u Australiji.

Saradnja dve Vukove škole

Da je folklor dragocena spona koja nas povezuje, kako je istakla Željka Milutinović Stanković, predsednica folklornog društva Šumadija iz Kizboroa, pokazao je i susret učiteljica srpske škole „Vuk Karadžić“ iz Kabramate sa koleginicama koje svest o značaju očuvanja maternjeg jezika u tuđini prenose na najmlađe naraštaje u istoimenoj školi u Melburnu. Nema sumnje da će ova kratka razmena iskustava rezultirati budućom plodonosnom saradnjom.

Чланак Deca iz folklorne akademije „Krug“ iz Sidneja u Kizborou imala prvo gostovanje (FOTO) се појављује прво на Vesti online.

Original Article