Dobročinstvo koje neće zaboraviti

Mnoge siromašne porodice širom Srbije muče muku kako da obezbede ogrev, i za mnoge od njih ovaj problem ostaje nerešiv, što nije mimoišlo ni samohranu majku 45-godišnju Snežanu Pantelić iz sela Zarići kraj Kosjerića. Nemajući kud, odlučila je zato da se za pomoć obrati dobrim ljudima posredstvom “Vesti”. Na njen vapaj, samo nekoliko dana kasnije usledio je odgovor humane sugrađanke, Danke Tadić iz Valjeva. Ova žena dobrog srca je Pantelićima na kućnu adresu uputila 26.000 dinara (oko 220 evra) od čega je Snežana odmah poručila pet kubika ogrevnog drveta.

– Nisam znala šta da očekujem, niti sam bila sigurna da će nam neko zaista pomoći posle apela. Zato nas je ova žena dobrog srca još više obradovala i usrećila. Zahvaljujući Danki Tadić i njenoj sestričini Slavici koja nam je novac prosledila, nisam časila časa, već sam odmah poručila ogrev da se ne smrzavamo. Iako smo im se već zahvalile u telefonskom razgovoru, želim da im se i ovako javno zahvalim i poželim srećne božićne praznike i sve najlepše u životu. Spasle su nas muke i smrzavanja – istakla je Snežana Pantelić, samohrana majka osmogodišnje devojčice za koju ne prima alimentaciju.

Nažalost, kako nema zaposlenje, nema ni stalnih primanja osim skromnog dečjeg dodatka, što nije dovoljno ni za najosnovnije.

– Nigde ne radim i nemam dodatno primanje osim dečjeg dodatka. Živim sa bratom Spasojem (50), obolelim od Parkinsonove bolesti, koji prima invalidsku penziju, a primanja nam ukupno iznose oko 25.000 dinara što ni izbliza nije dovoljno za sve naše potrebe. Mlađi brat koji nam je pomagao i od koga smo tako reći zavisili doživeo je nesreću na poslu prošle godine u 31. godini i preminuo. To je bio veliki udarac za našu porodicu i kad na to pomislim suze same teku. Naša kuća je u planinskom delu gde su zime hladne i duge, a pri tome nije završena, vrata su nesigurna i tako zimu ne mogu da dočekam. Drva za ogrev nemamo, kao ni vodu. Centar za socijalni rad ni opština nisu nam izašli u susret. Molim vas da mi pomognete jer više nemam kome da se obratim – podsetila je nesrećna Snežana Pantelić.

Strah od predstojećih sve hladnijih dana bio je opravdan, pa stoga ne čudi što je ova nesrećna žena odlučila da zamoli za pomoć neznane ljude.

– Čuli smo za “Vesti” i videli da su vaši plemeniti čitaoci pomogli mnoge porodice u nevolji, pa smo se nadali da će imati razumevanja i za naše muke. Do sada se nikome nismo obraćali za pomoć i uvek smo se snalazili kako smo znali i umeli, ali ogrev nam je bio hitno potreban. Ostaje nam još da nekako sredimo trošna vrata koja se sama otvaraju i na malo jači vetar. Kad bismo i tu muku rešili, bili bismo zaista presrećni – istakla je Snežana.

Kako kaže, život ih nije mazio, ali nikada se nisu predavali. Međutim, budući da se brat Spasoje jedva kreće i više nije sposoban da radi, a Snežana zbog njegove nege, kao i brige o ćerki, takođe, nije u mogućnosti da radi, to je situacija za njih veoma teška.

– Ako bi nam dobri ljudi još malo pomogli, mi ćemo im biti beskrajno zahvalni. Samo da premostimo ovaj period i biće lakše. Činjenica je da nam je zaista teško da se prehranjujemo samo od tuđe nege i dečjeg dodatka. Nevena je drugi razred osnovne škole i njene potrebe su nam, takođe, na prvom mestu. Za nju uvek moram da imam. Ona je moja jedina svetla tačka u životu i moram da se borim za nju – iskreno će Snežana, koja je nažalost bila i žrtva nasilja, zbog čega se nikada i nije udala za oca svog deteta.

Ulazna vrata može da otvori i malo jači vetar

Dar i od imenjakinje

Dok smo ispisivali navedene redove za Snežanu Pantelić stigao je i dar od 50 evra plemenite imenjakinje Snežane Grudić Petrović iz Berlina, koji će joj biti prosleđen na kućnu adresu i stići će pre Božića, taman da obraduje ćerkicu Nevenu. Pored novčane pomoći za Panteliće, Snežana Grudić Petrović je mislila i na starine Tomislava i Stanislavku Pešić iz Anđelinkovca kraj Barelića, kojima je za praznike, takođe, uputila donaciju od ukupno 200 evra. I ovaj dar već je na putu ovim siromasima sa juga Srbije, a koliko će ih obradovati i na šta će ga utrošiti zabeležićemo u nekom od narednih izdanja našeg lista.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu porodici Pantelić, mogu stupiti sa njima u kontakt putem telefona na broj: +381 31 587 881 i +381 61 171 41 89, adresa je selo Zarići, 31260 Kosjerić, Srbija. Takođe, donaciju možete uputiti na Snežanino ime direktno iz Srbije na broj računa: 205-9011007071500-65 (Komercijalna banka). Naravno, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.

Чланак Dobročinstvo koje neće zaboraviti се појављује прво на Vesti online.

Original Article