Direktna zamena vozačkih dozvola u Nemačkoj

 

Direktor policije Vladimir Rebić i ambasador Savezne Republike Nemačke Aksel Ditman potpisali su 20. februara u Beogradu Zajedničku izjavu o namerama između Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, koja je od posebnog značaja za veliki broj srpskih državljana koji žive i rade u SR Nemačkoj.

Zajednička izjava o namerama između  SR Nemačke i R Srbije kojom se reguliše procedura za direktnu zamenu vozačkih dozvola stupa na snagu činom potpisivanja i važi za sve kategorije vozila.

Na osnovu ove izjave državljanima Republike Srbije je omogućeno da srpske vozačke dozvole zamene za nemačke, bez polaganja vozačkog ispita, za sve kategorije, ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest  meseci u Saveznoj Republici Nemačkoj.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova i u prethodnom periodu ostvarilo je plodonosnu saradnju sa Saveznim ministarstvom unutrašnjih poslova Nemačke“, rekao je Rebić podsetivši da Savezna Republika Nemačka u ogromnoj meri pruža podršku reformskim aktivnostima u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova kroz različite donacije, obuke i usavršavanja.

Ambasador Savezne Republike Nemačke Ditman istakao je da potpisana izjava predstavlja veliko olakšanje za građane dve zemlje, koji borave u Saveznoj Republici Nemačkoj i Republici Srbiji, jer mogu na jednostavan način, po propisanim uslovima, bez polaganja vozačkog ispita zameniti vozačke dozvole.

 Važenje vozačkih dozvola, koje su izdate u R Srbiji, u inostranstvu možete proveriti na stranici konzularnih informacija Ministarstva spoljnih poslova.