Dijaspora važna za dobre veze država i gradova

Gradonačelnik Beča i Beograda Mihael Ludvig i Zoran Radojičić potpisali su danas posle podne u Beču Sporazum o saradnji dva glavna grada, kojim je predvidjena intenzivnija koopeacija u oblastima kao što su pametni gradovi, razvoj grada i urbanizam, stanovanje, zdravstvo i starenje, otvoreni podaci, kultura i kulturno nasledje, kao i privreda i turizam.

U okviru sporazuma gradovi se obavezuju na unapredjenje razmene informacija, znanja i iskustava u oblastima od zajedničkog interesa uz učešće stručnjaka iz gradskih institucija oba grada kao i partnerskih organizacija. Beograd i Beč spajaju duga istorija plodne saradnje gradskih uprava, bogato nasledje i savremeni tokovi u oblasti kulturne saradnje, kao i snažni zajednički privredni interesi.

Radojičić je, u izjavi za „Vesti“, naglasio da je sporazum vrlo značajan s obzirom Beč i Beograd imaju dugu tradiciju I dobre odnose.

„Prethodni gradonačelnici su zeleli da potpišu memorandum o saradnji izmedju Beča I Beograda. Ta inicijativa postojala je I prethodnih decenija. Meni i gradonačelniku Ludvigu je pripala čast da danas potpišemo ovaj sporazum. Beč je grad koji je u mnogim segmentima gradske uprave, komunalnih usluga, pametnog grada, i mobilnosti jedan od vodećih u svetu. To je nešto što nama služi kao model i želimo da kroz to učimo I unapredimo Beograd“, kazao je on.

Radojičić je ukazao i na značaj privredne saradnje dva grada, koja, kako je konstatovao, postoji, a koju dve metropole žele da bude još bolja u interesu i naše i strane Beča.

„ Različiti su aspekti saradnje koju očekujemo u interesu Beograda I Beča I duboko verujem da će ta saradnja biti dobra u narednom periodu i da će se videti u napretku Beograda“, naglasio je on.

Radojičić je ukazao i na značaj dijaspore u saradnji dva grada.

„Sigurno je da dobri odnosi država pre svega kreću od dobrih odnosa i saradnje izmedju ljudi na lokalnom nivou. Dobro je da saradnja Beča i Beogarda krene od opština pa da ide dalje izmedju celih gradova, a na kraju izmedju Austrije i Srbije. Saradnja je dobra, ali uvek može biti bolja. Vrlo je značajno da u Beču živi više od 200.000 naših gradjana, koji su ovde dobro prihvaćeni“, ukazao je on.

Rekao je da je u razgovoru sa ljudima iz gradske uprave Beča bilo reči kako da se unapredi i položaj srpske zajednice kako bi bili još zadovoljniji.

Dodao je da je dugoročni cilj Srbije da vrati naše ljude u Srbiju, i da s obzirom na privredni rast i razvoj očekujemo da će se vraćati u budućnosti, a da naša zemlja želi da bude spremna i na taj korak.

Gradonačelnik Beča naglasio je da se sporazum tiče saradnje u oblastima budućnosti, a saradnjom žele da unaprede dva grada.

Ludvig se založio i za što skoriji prijem Srbije u EU.

„Mi smo da smo u svim tačkama koje se tiče razvoja naša dva grada saglasni. Bilo bi poželjno da Beograd I Srbija budu deo EU. Razvijamo planove trenutno planove saradnje za Dunavsku startegiju koja ne zahteva članstvo u EU. Ali bilo bi mnogo lakše sprovesti projekte u delo ako bi Srbija i Beograd bili deo Unije“, naglasio je Ludvig.

Gradonačelnik Beča istakao je da podržava članstvo Srbije u EU i rekao da se nada joss tešnjoj saradnji dva grada unutar Unije.

Чланак Dijaspora važna za dobre veze država i gradova се појављује прво на Vesti online.

Original Article